Itthon alig ismert magyar termékek, melyekeért külföldön megőrülnek: te hallottál már róluk?

Pénzcentrum2023. október 13. 08:15

Habár itthon mág mindig a trappista hódít, a magyar sajtkészítők alapvetően optimistán látják a jövőt: a külföldi sajtkedvelők és a turisták mellett lassan, de biztosan növekszik a kereslet a kistermelői és kézműves sajtokra a belföldi piacon is - írja a HelloVidék.    

A világ minden térségben kialakultak a jellegzetes sajtkészítési hagyományok. Tipikus európai sajtokként tartjuk számon például a holland gouda és edami sajtokat, az angol cheddart, a világhírű svájci emmentalert (ementáli), illetve az olyan intenzív ízű érlelt keménysajtokat, mint az olasz parmesan és pecorino. A franciákat is vétek lenne lehagyni a listáról, ha sajtról van szó, ugyanis a világ egyik legismertebb típusa a roquefort (rokfort) márványsajt. A mediterrán térségekben hódítanak továbbá az olyan friss sajtok is, mint az intenzíven sózott görög feta vagy az olasz mozzarella.

Na de mi a helyzet a jó öreg trappistával, ami – habár brutális dráguláson ment keresztül a válság kezdete óta, így kilós ára lassacskán utoléri a különlegesebb sajtokét – töretlenül vezeti az eladási listákat évtizedek óta? Nos, a trappista sajt eredendően egy francia félkemény sajt, amit elsőként a Port du Salut kolostor szerzetesei készítettek – tőlük került át „kedvenc sajtunk” a banjalukai Mária csillaga kolostorba valamikor a 19. század során. A trappistát jellemzően nagyobb korongokban vagy szeletelve árulják, zsírtartalma hagyományosan 56% és tehéntejből készül.

Úgy látszik, hogy nekünk, magyaroknak bejön ez a formula, ugyanis az ország sajtforgalmának a mai napig a 70%-át a trappistafogyasztás teszi ki (ennek egy jelentős része alacsony minőségű, tejporból készített nagyüzemi sajtutánzat). 

Való igaz, hogy a magyar lakosság jelentős része sajnos nem túlzottan ínyenc, ha sajtról van szó, azonban nekünk is vannak olyan „sajthungarikumaink”, amelyeket vétek nem megkóstolni – ráadásul ezek külföldön nem kis hírnévnek örvendenek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A magyar sajtkészítők alapvetően optimistán látják a jövőt: a külföldi sajtkedvelők és a turisták mellett lassan, de biztosan növekszik a kereslet a kistermelői és kézműves sajtokra a belföldi piacon is.

Legismertebb maygar sajtok:

  • Pálpusztai sajt
  • Noszolyi sajt
  • Orda
  • Juhtúró
  • Pannónia sajt
  • Óvári sajt
  • Gomolya

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
magyarország, magyar, sajt, hello vidék, trappista, sajtüzem,