Kész, vége: lemondtak a magyarok a lakásvásárlásról, nagyon komoly eredménye lett

Pénzcentrum2023. október 10. 19:32

A legfrisebb adatok szerint az idei 3. negyedévben 0,8 %-kal csökkentek az országos lakásárak - derült ki egy friss kutatásból.

Elstartolt az ingatlan.com új lakásárindexe, amely hosszú és rövid távon mutatja be a lakáspiaci trendeket, ezen belül a lakóingatlanok árának változását országos és regionális szinten - derül ki a társaság keddi sajtótájékoztatóján Budapesten. A legfrissebb lakásárindex szerint az idei harmadik negyedévben 0,8 százalékkal mérséklődtek az országos átlagárak az előző negyedévhez képest.

Árcsökkenés látható

A 2023 harmadik negyedévében az előző negyedévhez bekövetkezett 0,8 százalékos árcsökkenést a már ismert tényezőkkel magyarázható - kommentálta a friss adatot az eseményen Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A bizonytalan környezet és a magas hitelkamatok sokakat távol tartottak az ingatlanpiactól. A több negyedéven keresztül megfigyelt keresletcsökkenés és kínálatbővülés mostanra árcsökkenéssel párosult

- tette hozzá Balogh László.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Beszélt arról is, hogy a lakásárindex lényegében azonnal megmutatja a kínálati piac alakulása alapján az árváltozásokat. A 2015 óta több mint 4,5 millió eladó lakóingatlan-hirdetés adatain alapuló ingatlan.com lakásárindex teljesen összhangban van a hivatalos lakásárindexekkel - például a KSH és az MNB - mutatóival. Az adott időszak statisztikái viszont sokkal hamarabb elérhetőek, mert ezek a tulajdonosok és ingatlanközvetítők lekerült hirdetéseinek adatain, nem pedig a NAV illetékadatbázisán alapulnak. Az illetékadatok teljes körű begyűjtéséhez és statisztikai feldolgozásához több hónapra van szükség.

Címkék:
otthon, csok, lakásár, ingatlan.com, lakásárak, babaváró,