Folytatódik a fúrt kutak mizériája: térképen követhető, megúszod-e az engedélyeztetést

24.hu2023. október 1. 21:03

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján már elérhető a vízkészletvédelmi országtérkép, melynek célja, hogy a kúttulajdonosok eldönthessék, hogy a kútamnesztiát követően szükséges-e kútjuk bejelentése, illetve engedélyeztetése.  

Szeptember eleje óta elérhető az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján az úgynevezett vízkészletvédelmi országtérkép – írja a 24.hu. A térkép célja, hogy a kúttulajdonosok ellenőrizhessék, van-e bejelentési vagy engedélyeztetési kötelezettségük. A portál szerint azonban a térkép még nem működik tökéletesen – a lakcímes vagy helyrajzi számos keresés lassú, ráadásul nem is mindig jár sikerrel. Máskor egy találomra beütött címet hol két utcával feljebb, hol lejjebb jelenített meg a térkép.

A portálnak Rózsa Attila árulta el, hogy a szóban forgó kúttal nincsen teendő, amennyiben sekély mélységű, azaz talajvízkút. Ebben az esetben a térképen rózsaszínnel és fehérrel jelzett területeken lévő kutak is fennmaradhatnak. Hogy egy kút valóban talajvízkútnak minősül-e, az így ellenőrizhető:

  • alul a „réteglista” ikonra (amelyik úgy néz ki, mint három szalvéta egymásra rakva, balról a negyedik ikon) kattintva,
  • az előugró kis ablakban a „vízkészletvédelem” sort kipipálva,
  • aztán rá is kattintva,
  • a megjelenő „vízkészletvédelmi szempontból kockázatos terület” sor alatt az „első vízzáró réteg megjelenésének felszíntől számított mélysége (m)” sort is ki kell pipálni,
  • majd erre a sorra rákattintva a jelmagyarázat (színskála, talajvízkút-kútmélység) jön elő.
  • Ennek értéktartományai magyarázzák a térképen addigra már megjelenő színes, sárga-kék foltokat. (Itt megjegyezzük, hogy meglehetősen nehéz azonosítani a megjelenő színeket.)

Ha a kút mélysége kisebb, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó mélységtartomány, akkor talajvízkútnak minősül. Ellenkező esetben rétegvízkútnak számít, melynek utólagos hatósági engedélyeztetése továbbra is szükséges.

 
Címkék:
víz, bejelentés, kút, kútfúrás, vízkészlet, engedélyezés,