Nesze neked támogatott lakhatás: ezeknek a magyaroknak 8 milliót kellene zsebből kifizetni érte

Népszava2023. szeptember 26. 09:23

Akár 8 millió forintot is fizetnie kell egy családnak, ha fogyatékkal élő hozzátartozóját szeretné támogatott lakhatásban elhelyezni.

Legfeljebb 8 millió forint lehet a belépési hozzájárulás egy bentlakásos intézménybe – írja a nepszava.hu a Belügyminisztériumra hivatkozva. A minisztériumi válaszból az is kiderült, hogy a szociálisan rászorultaknak az állam köteles biztosítani a személyes gondoskodást, illetve „az ellátás nem tagadható meg a belépési hozzájárulás megfizetésére nem képes igénylőtől”.

Ugyanakkor egy, a lapnak nyilatkozó 34 éves, súlyosan autista lányát ápoló anya arról mesélt, hogy Budapesten egyetlen intézmény sincs, amely akár csak egy-két napra fogadni tudná a gyerekét, támogatott lakhatásra pedig nem is gondolhat, mert „oda csak a jó képességűeket veszik fel”, ráadásul 10-20 év a várakozási idő. A nyilatkozó anya elmondása szerint az ilyen intézményeknél 4-8 millió forint a belépési pénz, továbbá 300 ezer forint a havi térítési díj.

Címkék:
segély, szociális juttatás, fogyatékkal élő, szociális ellátás, lakhatás, fogyatékosság, autizmus, szociális támogatás, szociális otthon, szociális ellátórendszer, támogatások,