Rég volt ennyi tűzvész a magyar otthonokban: ezért van ennyire sok tragédia

Pénzcentrum2023. szeptember 18. 14:01

Európában évente körülbelül kétmillió tűzeset történik, amelyek sajnálatos módon körülbelül 4000 halálesettel és 70 000 sérülttel végződnek, az anyagi kár közben pedig eléri a 126 milliárd eurót. A statisztikák szerint a tüzek körülbelül egynegyedét ívhiba okozza, amely megfelelő érzékelő berendezés felszerelésével megelőzhető lenne. Emellett fontos tényező, hogy az elektromos tüzek által jelentett veszélyeket gyakran alábecsülik.

Annak ellenére, hogy olyan szabályozások és szabványok vannak érvényben, amelyek a kisfeszültségű elektromos berendezések biztonságának maximalizálását célozzák, sajnos továbbra sem csökken az elektromos hibák okozta tüzek száma. A válasz nagyon egyszerű, eddig egyszerűen nem létezett olyan technológia, amellyel enyhíthettük volna az ívhibák által okozott problémákat. Csak 2013-ban lépett érvénybe egy szabályozás és készült megfelelő termék az Egyesült Államokban, Európára pedig csak 2016 óta érvényes.

Továbbra sem kötelező az ívhibák elleni védelem?

Valójában kötelező. Németországban például a helyi vezetékelési előírások olyan helyeken írják elő, mint a kórházak és napköziotthonok, ahol az emberek nem elég mozgékonyak ahhoz, hogy időben kijussanak az épületből. Ez olyan helyekre is érvényes, ahol nagyon nagy érték koncentrálódik, ilyenek például a múzeumok vagy az adatközpontok.

Jól ismert, hogy számos más országban az ívhibavédelmi rendszerek legalább ajánlottak, és ebből a szempontból az »ajánlott« elég erős érv, hiszen tervezőként vagy villanyszerelőként nem lehet csak azt mondani, hogy »nem kötelező, ezért én nem fogom telepíteni«. Minden esetben szükséges kockázatértékelést végezni, és a gyakorlatban nincs is más módja az ív megelőzésének, mint egy ívhiba-érzékelő eszköz

– mondta Farkas Gábor, az Eaton termékmenedzsere.

Mi az ívhiba?

Az ívhiba olyan, mint egy apró villámlás, de amíg a természetes villámlás csak néhány mikromásodpercig tart, az ívhiba sajnos másodpercekig, percekig, órákig, sőt napokig is eltarthat. Jellemzően csatlakozódobozban, kábelen belül (például sérült kábel) vagy egy sorkapcson belül fordulhat elő, és mindez hatalmas károkat okozhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ívhiba nagyon kis területen nagy hőt termel, és bár lehet, hogy azonnal nincs hatása – sőt bizonyos esetekben minden további következmény nélkül szűnik meg –, de máskor olyan dolgokat is felgyújthat, amelyekre nem is számítanánk.

Bármely mindennapos tevékenységünkkel okozhatunk ívzárlatot. Elég, ha a kábelnél fogva húzzuk ki, ráncigáljuk ki a dugaszoló aljzatból a csatlakoztatott készülékünket vagy véletlenül rárakunk egy bútort a kábelre. Az ívzárlatok leggyakoribb okai között szerepelnek a sérült vezetékek; a szögek, csavarok vagy fúróhegy által okozott sérülések a kábel szigetelésén, a villamos hálózat öregedése, megtört kábelek, UV-sugárzás miatti sérülések, háziállatok vagy rágcsálók harapása, meglazult érintkezők és csatlakozók, valamint meghajlott dugók vagy vezetékek.

Címkék:
otthon, kötelező, tűz, lakástűz, sérült, elektromos, háztűz,