Így takarítják meg az élelmes magyarok a fűtésszámla 40 százalékát: még nincs késő meglépni

Pénzcentrum2023. szeptember 17. 14:02

A sárga csekk érkezése nem éppen a legvidámabb dolog az ember életében, nem igaz?! Ha eltüntetni nem is lehet, árnyékolástechnikai szakértők azért segíthetnek abban, hogy faragd le a rajta szereplő összeget a melegebb időszakokban, akár még most ősz elején is.

Legyen szó társasházról, vagy kertesházról, egyvalamiben mind hasonlítanak: nyáron előbb-utóbb mindegyik ingatlan felmelegszik. Árnyékolás, hűtés tekintetében van, aki a régi módszerekre esküszik, mint a sötétítő függöny, reluxa, redőny használata, vagy, mint nagyanyáink idejében volt szokás, nedves törölközőt tesz az ablakra. És persze olyan is akad, aki a legdrágább, nem mindenki számára megfizethető, kevésbé környezetbarát módszerrel, légkondicionálóval védekezik a meleg ellen. Pedig néha nem árt szakértői véleményre hagyatkozni.

Az árnyékolás otthonaink energiahatékonyságában játszott szerepe még nem tudatosult kellően a lakosságban, amit az is mutat, hogy az árnyékolástechnikai eszközök vásárlóinak harmada elsősorban a legolcsóbb ár alapján választja ki otthona e fontos kellékét” – monta el Hélya Endre, az Atenád Árnyékolástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója. „Az olyan korszerű árnyékolástechnikai eszközök használatával ugyanakkor, amelyek nyáron nem engedik be a hőt a lakásba, télen pedig szigetelő légréteget képeznek az ablak és az árnyékoló között, egy családi ház nyári hűtési energiaigényének akár 33%-a, téli fűtési energiaiszükségletének pedig akár 44%-a is megtakarítható” -tette hozzá.

Ezt támasztja alá az is, hogy egy a nyár végén készült felmérés szerint szinte az összes megkérdezett azt tapasztalta, hogy az árnyékolók felszerelését követően otthona belső hőmérséklete átlagosan 5 °C-kal csökkent. Ennek eredményeként mind a családi házak, mind a társasházi lakások tulajdonosainak negyede mintegy ötezer forintot, harmaduk pedig jellemzően öt-tízezer forint közötti összeget takarított meg a nyári hónapok során havonta azzal, hogy az árnyékoló használatával nem kellett, vagy kevesebbet kellett a légkondicionálót használnia. Az energia megtakarítás mellett további pozitívum, hogy ezzel jelentősen csökkenthető volt a légkondicionálók használatának egészségügyi kockázata is.

Mindenki másképp csinálja

Az árnyékolt ingatlanok tekintetben változatos képet mutat az árnyékolástechnikai eszközök használata. A családi házak 87%-át redőnyökkel, 9%-át textilárnyékolókkal, fennmaradó hányadukat pedig leginkább reluxákkal árnyékolják tulajdonosaik, akik minden tizedik házon napellenzőkkel is védekeznek a napfény ellen. A társasházi lakások 86%-át redőnyökkel, 12%-át pedig textilárnyékolókkal árnyékolják lakóik, de olyan háztartások is vannak, amelyek egyáltalán nem, vagy csak függönyökkel védekeznek a nap hatásai ellen - derült ki a vállalat saját online felméréséből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Összességében elmondhatjuk, hogy az árnyékolás tekintetében nem biztos, hogy a legolcsóbb megoldás a legkifizetődőbb, főleg hosszú távon. Egy kisebb ráfordítással, nemcsak a nyári melegtől szabadulhatunk meg egy megfelelő árnyékolástechnikai eszközzel, de a pénztárcánkban is több pénz marad és a környezetünknek sem ártunk vele

- vélekedett a szakértő.

Címkék:
otthon, megtakarítás, fűtési szezon, árnyékolás, árnyékolástechnika,