Rettegett darázsfaj jelent meg Magyarországon: teniszütővel védekeznek ellenük a méhészek

Pénzcentrum2023. szeptember 12. 09:02

Magyarországon is megjelent az ázsiai lódarázs, amely veszélyezteti a hazai méheket. A méhészek szerint teniszütővel kell őket agyonütni, a légycsapó kevés. Ugyanakkor a szakértő kiemelte, hogy nincs ok a pánikra, nem a híradóban látott, Ázsiában élő, 5-6 centis darazsakról van szó.

Várható volt az ázsiai lódarázs megjelenése, de azt gondolták, ez csak 3-5 év múlva következik be, addigra pedig valamilyen megoldást találnak a rovar elleni védekezésben - mondta a Telexnek Varga Tamás Imre, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mosonmagyaróvári szervezetének vezetője.

A franciák és a spanyol méhészek sokat szenvedtek vele. Abban reménykedünk, hogy itt, a Szigetközben csak egy fészkük lehet, és ha azt elpusztítjuk, időt nyerhetünk, gátolhatjuk a gyors terjeszkedést. Ugyanis ha az anyák tavasszal saját fészket építenek, akkor jövőre jóval több ázsiai lódarázs lehet a környéken

- fogalmazott. A lódarazsak befogásában azt tapasztalták, a leghatékonyabb eszköz erre egy teniszütő. Több példányt agyonütöttek vele, de volt, amelyiket élve kapták el.

Vas Zoltán biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa arról beszélt, az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták be Franciaországba, azóta folyamatosan terjeszkedik Európában - minden évben közeledett Magyarország felé. De hangsúlyozta: pánikra azonban nincs ok, ez a faj valamivel kisebb termetű (2,5–3 centiméter), mint az európai lódarázs, nem agresszívabb, mint az őshonos darázsfajaink. A biológus kiemelte, fontos, hogy a híradásokban az ázsiai lódarazsat ne keverjék össze az óriás lódarázzsal, ami szintén Ázsiában él, valóban hatalmas (akár 5–6 centiméter), de sosem telepedett meg Európában.

Címkék:
otthon, méh, védekezés, méhész, ázsiai, darázs, darázsirtás,