Közeleg a fűtési szezon: erre figyelj, hogy elkerüld a magyar otthonok néma gyilkosát

Pénzcentrum2023. szeptember 8. 21:00

A kályhák és kandallók szabályos bekötése és karbantartása elengedhetetlen a biztonságos használatuk érdekében. Ha nem megfelelően működnek, a tüzelőanyagok elégtelen égése miatt veszélyes szén-monoxidot bocsáthatnak ki a lakótérbe valamint tüzet is okozhatnak - olvasható a Warnex-Global Magyarország Zrt. közleményében.  

Érdemes még a fűtési szezon előtt ellenőrzést végezni a balesetek megelőzése érdekében. 2022-ben a lakástüzek és a szén-monoxid mérgezések továbbra is komoly veszélyforrást jelentettek a magyar háztartásokban, amelyek ellen hatékonyan lehet védekezni megfelelő berendezésekkel és óvintézkedésekkel - mondta el Baranyai Zoltán, a Warnex-Global Magyarország Zrt. marketing managere.

A katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint az elmúlt évben 7414 lakástűz történt az országban, ami 3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Sajnálatosan 92 ember vesztette életét ezekben a tüzekben, ami hat fővel több az előző évinél. Emellett 635 ember szenvedett sérüléseket, többségében a belélegzett füst miatt.

Érdekes trendek is megfigyelhetők a jelentésben: míg a kéménytüzek száma 2 százalékkal csökkent, 967 esetről 945-re, az otthoni tüzek közül mindössze 19 helyszínen volt füstérzékelő. Ez aggodalomra ad okot, hiszen a füstérzékelők korai stádiumban érzékelhetik a tüzet, elegendő időt biztosítva az otthon lakóinak a cselekvésre vagy a menekülésre.

Megfigyelhető - mondta Baranyai Zoltán - hogy az otthonokban a szén-monoxid-érzékelők használatának terjedése pozitív változást hozott. Bár a riasztások száma 19 százalékkal nőtt, a mérgezések száma érezhetően, 21 százalékkal esett vissza. Az elmúlt évben összesen 205 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és 19-en vesztették életüket ennek következtében.

A katasztrófavédelem rámutatott: a szén-monoxid mérgezés kockázatának csökkentése érdekében kritikus a helyiségek megfelelő szellőztetése, különösen a nyílt lánggal működő berendezések közelében. Emellett érdemes beszerezni egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt is.

Íme néhány tanács a kandallók, sparheltek, kazánok szabályos bekötéshez és a karbantartás-ellenőrzéshez, amit minden fűtési szezon előtt ajánlott ellenőriztetni:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bekötés során érdemes ezekre figyelni a balesetek megelőzése érdekében:

  • Méretezés: Győződjön meg róla, hogy a kályha vagy kandalló megfelelő méretű az Ön otthonához és az Ön által elvárt hőmennyiséghez.
  • Helyezze megfelelő távolságra: A kályhát vagy kandallót biztonságos távolságban kell elhelyezni az éghető anyagoktól, például a falaktól, bútoroktól és egyéb tárgyaktól.
  • Padlóvédő: Biztosítson nem éghető felületet a kályha vagy kandalló alatt. A padlóvédő mérete a készülék típusától és méretétől függ.
  • Kéménybekötés: A kéménynek megfelelően kell működnie és jó állapotban kell lennie. Ellenőrizze, hogy nincsenek repedések vagy lyukak.
  • Levegőellátás: Biztosítsa a megfelelő levegőellátást az égéshez.

Tisztítás és karbantartás:

  • Rendszeres kéménytisztítás: A kéményt legalább évente egyszer, de intenzív használat esetén gyakrabban kell megtisztítani a koromtól és egyéb lerakódásoktól.
  • Égési termékek: Rendszeresen ellenőrizze az égési termékek kijutását. Ha a füst belép a lakótérbe, ez azt jelenti, hogy a kémény nem működik megfelelően, vagy az égési folyamat nem teljes.
  • Fizikai állapot: Ellenőrizze a kályha vagy kandalló és a kémény fizikai állapotát. Keressen repedéseket, lyukakat vagy más károkat, amelyek befolyásolhatják a működésüket vagy a biztonságukat.
  • Ajtózárók és tömítések: Ellenőrizze az ajtózárók és tömítések állapotát, és cserélje ki azokat, ha szükséges.
  • Szakember bevonása: Ha nem biztos a saját képességeiben, vagy nincs megfelelő eszköze a tisztításhoz és karbantartáshoz, forduljon szakemberhez. Egy tapasztalt kéményseprő vagy kályha/kandalló szakértő tudja, mire kell figyelni és hogyan lehet biztonságosan elvégezni a szükséges munkákat.

Végül, de nem utolsósorban, mindig kövesse a gyártó által megadott utasításokat és ajánlásokat a kályha vagy kandalló telepítése, használata és karbantartása során.

A lakástüzek és szén-monoxid mérgezések tragédiái mögött gyakran áll a megfelelő berendezések hiánya vagy nem megfelelő használata. Mindenki számára létfontosságú, hogy tisztában legyen a kockázatokkal, és azok elleni hatékony védekezési módokkal, mint például a szén-monoxid-érzékelők és füstérzékelők beszerzése és megfelelő használata valamint a biztonsági előírások betartása

 

Címkék:
szén-monoxid, fűtési szezon, lakástűz, szén-monoxid-érzékelő, füst,