Súlyos milliókat tolnak ebbe a megyébe: ebből lesz majd munkája a magyaroknak?

Pénzcentrum2023. szeptember 5. 08:15

Górcső alá vette a HelloVidék a magyar megyéket: sorozatukban annak jártak utána, milyen fontosabb gazdasági, turisztikai változások történtek az elmúlt időszakban. Ezúttal Hajdú-Bihar vármegye kerül terítékre. A körképünket a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján készítettük. lássuk, hogyan alakult a megye gazdasága, turizmusa, illetve a munkaerőpiaca.

A megye lakónépessége 2023. január 1-jén 521 ezer fő volt, a 2022. október 1-jei népszámlálás előzetes adatainak továbbszámítása alapján. A népesség az utóbbi 10 évben folyamatosan csökkent. A tudományos és műszaki tevékenységben dolgozók létszáma bővült leginkább a megyében

A kereseteket nézve 2023 I. negyedévében az egy évvel korábbinál 1,0%-kal többen, átlagosan 155 ezren álltak alkalmazásban a Hajdú-Bihar vármegyei székhelyű munkáltatóknál. Az alkalmazottak csaknem kétharmadát foglalkoztató versenyszférát 2,1%-os létszámnövekedés jellemezte, a költségvetési intézményeknél ezzel szemben 4,2%-kal csökkent az alkalmazottak száma. Álláskeresők szemszögéből nézve az egy évvel korábbinál 0,7%-kal kevesebb, 20 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. március végén Hajdú-Bihar vármegyében.

A fejlesztések nemzetgazdasági ágankénti megoszlása koncentrált. A források 59%-át a feldolgozóiparban használták fel, azon belül a járműgyártás, valamint a villamos berendezések gyártása területén történtek a legnagyobb értékű tárgyieszköz-befektetések.

Tavaly augusztusban jelentették be, hogy Debrecen mellett építi meg második európai akkumulátorgyárát a globális piacvezető CATL. A projektet azonnal nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánították, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére 88 milliárd forintot szán.

További részletek a HelloVidék cikkében. KATT

Címkék:
otthon, kalkulátor, csökkenés, hajdúszoboszló, hellovidék, alkalmazottak,