Most fájhat igazán a rezsiemelés: kimondták, horror tél előtt állunk, erre készüljön a lakosság

Pénzcentrum2023. szeptember 4. 15:36

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) a nyár elején bejelentette, hogy hivatalosan is elkezdődött az El Niño. Ez egy természetes, nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő természetes éghajlati jelenség, amely felerősíti az ember okozta globális felmelegedés következményeit - írja a 24.hu.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint a tendenciák alapján 95 százalékos esély van arra, hogy a mérsékelt vagy erős El Niño-szezon 2024 februárjáig folytatódik. Adam Scaife, a brit Met Office hosszú távú időjárás előrejelzésekért felelős vezetője szerint a jelenség általában 9-12 hónapig tart, szélsőséges esetben viszont akár évekig is elhúzódhat.

A csúcspontot legtöbbször november és január között mérik. A szakember szerint az El Niño-évek esetében általában enyhe, csapadékos a tél kezdete, azonban január és március között hidegebb, szárazabb az évszak vége Észak-Európa nagy részén. Dél-Európában összességében csapadékosabb évszakra lehet majd számítani.

A jövő évben a szokásosnál melegebb hőmérsékletre is nagyobb az esély. Legutóbb 2016-ban volt erős El Niño, amikor a világon a valaha mért legmelegebb év volt. Egy nagy El Niño esemény az idei év végén komoly esélyt szolgáltatna arra, hogy ismét hőmérsékleti rekordok dőljenek meg. A globális felmelegedés miatt emelkedő hőmérséklettel kombinálva a meteorológusok úgy vélik, 2024 lehet a valaha volt egyik legmelegebb évünk.

Címkék:
tél, január, lakosság, horror, rezsiemelés,