Nincs tovább: legendás szórakozóhelyet bontanak le a fővárosi bulinegyedben

Pénzcentrum2023. augusztus 28. 16:15

A Kocka bontást az idokolja, hogy öt telek összevonásával készülő, hatemeletes hotel épül a területen. A szomszédos, Kazinczy utca 42-46. alatti épületre, amely korábban a Magyar Táncművészeti Egyetem képzőhelyeként működött, hasonló sors vár - írja az Építészfórum

A Kockaként emlegetett ipari épület 1880-81-ben építtette dr. Pászthory Károly ügyvéd 10 lakásos bérházként, a tervező Lohr János volt. Többféle szerepet betöltött az évtizedek alatt, 1944-ig működött benne a Schmolka-féle szalámigyár füstölője és húsfeldolgozója, majd a Délhús telephelye lett. 

Az épületet 2013-ban a Minusplus tervei szerint jelentősen átalakították, hogy egy többszintes szórakozóhely legyen belőle. A tégladíszes külsőt csak a Kazinczy utcai homlokzaton tartották meg, de a nyílászárók tekintetében ezt is átformálták. A többi oldal fehér csempeborítést kapott. A munkálatok során egyebek mellett pinceszinti bővítéssel látták el a házat, a központi pillér rossz statikai állapota miatt pedig a belső szerkezeteit bontani kellett. 

A Kazinczy utca 48. szám alatti, jelenleg bontás alatt álló épület sajnálatos esemény miatt került be a hírekbe: egy egy külföldi turistát eltalált egy lehulló betondarab. Időközben az is kiderült, hogy kidőlt a bontás alatt álló épület egyik fala, és tégladarabok hullottak a járdára. Az arra sétáló középkorú spanyol nőt a helyszíni ellátást követően végtagsérülésekkel vitték kórházba. 

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Címkék:
hotel, utca, telek, épület,