Kiadták a riasztást: zivatarra és hőségre is számíthatunk az ország nagy részében

Pénzcentrum2023. augusztus 20. 10:01

Augusztus 20. vasárnap az ország döntő részén veszélyes időjárási jelenség nem várható, de főként az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain esély mutatkozhat néhány zivatar kialakulásához.  

Augusztus 20. vasárnap az ország döntő részén veszélyes időjárási jelenség nem várható, de főként az Északi-középhegység, illetve az Alföld keleti, délkeleti tájain esély mutatkozhat néhány zivatar kialakulásához - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az erősebb gócokat intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés, esetleg kisebb szemű jégeső kísérhet lokálisan. A napi középhőmérséklet vasárnap már az ország jelentős részén 25 fok közelében alakul, a délkeleti tájakon 27 fok felett várható a napi középérték.

Napos idő várható többnyire lapos gomolyfelhőkkel. Néhol - legnagyobb eséllyel az Alföld keleti, délkeleti tájain és az Északi-középhegységben - fordulhat elő zápor, zivatar. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad, csak néhol lehet élénk, zivatarok környezetében erős széllökés. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű. Késő estére 21 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

A MET zivatarra és magas középhőmérsékletre vonatkozólag is adott ki vészjelzést:

  • zivatarra: Bács-Kiskun, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Csongrád-Csanád, Békéscsaba, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár vármegyékre,
  • magas középhőmérsékletre: Vas, Zala, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéken kívül az összes többire.
Címkék:
időjárás, augusztus 20, országos meteorológiai szolgálat, met.hu, hétvégi munka,