Átalánydíjas vagy? A gázszámlád emelkedését hozhatja 2024

Pénzcentrum2023. augusztus 16. 09:50

A 2024-es év 366 napos lesz, ez pedig a gázszámlán is látszódni fog: a plusz egy nap akár 4 ezer forinttal is megemelheti a rezsicsökkentett kvótából kicsúszó magyarok éves számláját.

A rezsicsökkentést nem csak egy évre, hanem mennyiségre adják, így már az is befolyásolhatja a számlákat, hogy 2024 szökőév, tehát 366 napos lesz – írja az infostart.hu. A kedvezményes gáz mennyiségét ugyanis 63 645 MJ-ban határozták meg, ezt pedig napra lebontva az MVM jövőre 366-al fogja osztani 365 helyett. A portál számítása szerint így akár 4-6 köbméterrel is hamarabb elfogy a rezsitámogatott mennyiség, ami 4000 forint pluszt jelenthet. A többlet az átalánydíjasoknál okozhat majd zavart.

Az átalánydíjasok már korábban is tapasztalhattak problémákat az MVM számlázási gyakorlata következtében: a nyár folyamán közülük több tízezren kaptak óriási számlákat annak ellenére, hogy korábban rendben fizették a részszámlákat. A problémát azok tapasztalták, akiknek az éves leolvasásuk február és július között van és a fogyasztásuk a rezsicsökkentett határ közelében vagy afölött volt.

 
Címkék:
gázszámla, rezsicsökkentés, gázfogyasztás, mvm, földgázfogyasztás, gáz ára, átalány,