Ítéletidő közeleg: felhőszakadás, zivatar, jégeső miatt több megyére is kiadták a figyelmeztetést

Pénzcentrum2023. július 6. 07:19

A záporok, zivatarok súlypontja egyre inkább a középső, valamint északi országrészre terjed át, de néhány csapadékgóc a déli tájakon is kialakulhat. Közben nyugat felől csökken a csapadékhajlam. 

Ma napközben az északnyugati tájakon tartósabban felhős lehet az ég, másutt általában több órára kisüt a nap, ugyanakkor a déli óráktól döntően a Dunától keletre lesz erőteljes a gomolyfelhő-képződés. Ott többfelé, nyugatabbra elvétve számíthatunk záporra, zivatarra. Az északnyugatira forduló szelet egyre több helyen élénk, néhol erős széllökés kísérhet. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 25 és 31 fok között valószínű. Késő estére 16 és 22 fok közé hűl le a levegő.

Előrejelzés Budapest térségére csütörtökön éjfélig: a térség egyes részein erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, délelőttig zápor, zivatar is kialakulhat. Ezt követően több órára kisüt a nap, de délután itt-ott záporra, zivatarra újból van esély, utóbbihoz felhőszakadás, átmeneti szélerősödés is társulhat. Az északnyugati szél napközben megélénkül.

Előrejelzés a Balaton és a Velencei-tó térségére: mérsékelt-élénk (25-40 km/h) alappal fújó északnyugati szelet gyakran erős, időnként viharos lökések kísérhetik. A Velencei-tónál a gyenge-mérsékelt nyugatias szél késő estétől többször megélénkül, időnként meg is erősödhet. Többnyire erősen felhős lesz az ég. Zápor, zivatar várható, egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelynek kísérőjelensége a szélrohamok mellett a felhőszakadás lehet. A legalacsonyabb hajnali hőmérséklet a vízparton 21, a parttól távol 19-20 fok körül alakul – írja a met.hu.

Több megyére is figyelmeztetést adtak ki

Éjjel nyugatról kelet felé egyre több helyen alakulnak ki zivatarok. Eleinte főként az Észak-Dunántúlon, az Északi-középhegységben, majd a középső országrészben, a Duna vonalában számíthatunk zivatarokra. Napközben a Dunától keletre több helyen (legnagyobb számban az északkeleti harmadban) várható zivatarok kialakulása. Az intenzívebb cellákat ma este, illetve holnap napközben felhőszakadás, jégeső (~ 1-2 cm) és viharos széllökés kísérheti.

Címkék:
otthon, szél, szélvihar, időjárás, zivatar, felhőszakadás, nap, jégeső, széllökések, zivatarok,