Súlyos veszély leselkedik rengeteg magyarra: nem is tudják, mekkora bajban vannak

Pénzcentrum2023. június 30. 18:02

Az MVM földgázelosztó társaságai számára elsődleges szempont, hogy biztonságos és zavartalan szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek, így a nyári időszakban is gondoskodnak élet- és vagyonvédelmük támogatásáról.

Közleményükben azt írták: arra kérik ügyfeleiket, hogy egész évben ügyeljenek otthonukban a belső gázhálózat és a gázkészülékek rendszeres karbantartására és ellenőrzésére – különösen a nyílt lánggal égő berendezések esetében – annak érdekében, hogy folyamatos és biztonságos szolgáltatás mellett elkerülhessék az esetleges baleseteket.

A nyílt lánggal égő berendezések esetében a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága jellemzően megnő a téli időszakban, így sokan tévesen a fűtésszezonnal hozzák azt kapcsolatba, miközben az év egészében jelenlévő veszélyről van szó. Ha ilyen készüléket üzemeltetünk, egész évben oda kell figyelni a folyamatos szellőztetésre a levegőutánpótlás érdekében. Az MVM földgázelosztó társaságai felhívják ügyfeleik figyelmét, hogy saját és környezetük biztonsága érdekében a fűtésszezonon kívül is gondoskodjanak használatban lévő gázkészülékeik ellenőrzéséről és karbantartásáról szakember segítségével.

A nyári időszakban is használt, nem megfelelően karbantartott, földgázt használó berendezések – például a nyílt égésterű gázbojler – hibás működése tökéletlen égés során ugyanis akár szén-monoxid-mérgezéshez vezethet, amely egyes esetekben néhány perc alatt is végzetes következményekkel járhat. Szabályosan kivitelezett fűtési rendszerrel, rendszeresen karbantartott gázkészülékekkel, valamint megfelelő állapotú kéménnyel és tanúsítvánnyal rendelkező érzékelő használatával azonban elkerülhetők a balesetek, és biztonságosan használhatók az otthoni berendezések, valamint megnövelhető az élettartamuk.

Az MVM földgázelosztó társaságai javasolják ügyfeleiknek, hogy rendszeresen vegyék igénybe a gázkészülékek márkaképviseletét ellátó szakszervizek javító, karbantartó és ellenőrzést végző szolgáltatását, amelyek munkalappal is igazolják az elvégzett szolgáltatást és ezzel felelősséget is vállalnak az elvégzett javításokért.

Címkék:
otthon, szén-monoxid, baleset, szén, szén-monoxid-érzékelő, mvm, földgáz,