Durva károkat tud okozni ez a parányi rovar: hogyan védekezz ellene?

Pénzcentrum2023. június 12. 08:16

Nagyon durva pusztítást tud végezni a dióburok-fúrólégy, de egyáltalán miről ismerni fel?

2012 nyarán igazolta először a hatóság Magyarországon is az Észak-Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy jelenlétét. Azóta az elmúlt évek alatt „lerohanta” az országot a kártevő. Feketén rothadó termések jelezték az útját, a legtöbb kertben 100%-os kárt okozott - erről ír cikkében a HelloVidék.

A nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa Cresson) az USA és Mexikó területéről származik, a 80'-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Tápnövénye a dió (Juglans spp), melynek termésburkában károsít és erős fertőzésnél akár 50%-os kártételt okozhat a dióültetvényeinkben.

A kártevő terjedése leginkább természetes úton történik. Tápnövényének széleskörű előfordulása (házi kertekben, ültetvényekben, közterületeken, parkokban, erdős területeken) elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását. Terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ez megakadályozható a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével.

Ha kíváncsi vagyok, mire kell, hogy számítsanak a termelők a kártevővel kapcsolatban ebben az évben, akkor olvasd el a HelloVidék cikkét IDE KATTINTVA!

Címkék:
otthon, kártevő, termelők, dió, tudomány, termés, rovar, hellovidék, diófa,