Így hűtheted le a lakást olcsón: klíma nélkül is bírható a kánikula

Pénzcentrum2023. május 29. 12:00

Legyen szó ökológiai lábnyomod csökkentéséről, energiafelhasználásod tudatosabb kezeléséről, vagy egyszerűen csak arról, hogy valahogy átvészeld a forró nyári hónapokat, számos megoldás megfordulhat a fejedben annak érdekében, hogy lehűtsd az otthonodat. Amennyiben a megfelelő módszert választod, hatékonyan csökkentheted a beltéri hőmérsékletet, de nem érdemes olyan megoldásokkal izzasztanod magadat, amelyek vagy haszontalanok, vagy egyenesen veszélyesek lehetnek.

Ahogy a hőmérő higanyszála emelkedni kezd, és az egyre kellemetlenebb meleg az otthonunkban nehezíti az alvást, a munkát, vagy egyszerűen csak az életet, sokan kreatív megoldásokkal rukkolnak elő annak érdekében, hogy kicsit lehűtsék magukat. Az internetet böngészve gyorsan olyan javaslatokba botlik az ember, amelyek jégkockákkal, hideg párásítással, nedves lepedőkkel vagy más házi praktikákkal próbálják csökkenteni az otthoni hőmérsékletet. Bár ezek közül néhány elméletben jól hangzik, a megvalósítás során vizes foltokat, fagyási sérüléseket, penészedést, magasabb energiaszámlát és az elektronikai berendezések meghibásodását hamarabb okozzák, mint a vágyott enyhülést.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a legjobb módja annak, hogy otthonod hűvös maradjon, az az, ha eleve megakadályozod a túlmelegedést. Sokan gondolják úgy, hogy a leghatékonyabb megoldást az jelenti, ha az összes ablakukat zárva tartják, hogy a forró nyári levegő ne juthasson be, azonban a szellőztetés a korai reggeli és a hűvösebb éjszakai órákban segíthet felfrissíteni a szoba levegőjét. Napközben pedig érdemes megakadályozni a napsugarak bejutását otthonodba, bár ez kevésbé egyszerű feladat, mint elsőre tűnik.

Az otthonodba bejutó hő blokkolása vagy szabályozása hasznos módszer lehet a hőmérséklet csökkentésére és a komfortérzeted javítására. A hővédő rolók akár 76%-kal csökkentik a napsugarakból érkező hőt, és a tetőtéri szobákat kellemes hőmérsékleten tartják még a forró nyári napokon is. Mivel áttetszőek, ehhez az eredményhez nem kell lemondanod sem a kilátásról, sem a napfényről.

A redőnyök akár 93%-kal is csökkenthetik a nyílászárókon át bejutó hőt. Biztonságot nyújtanak a napfény és a kíváncsi tekintetek ellen, ráadásul könnyen, néhány perc alatt felszerelhetők, így a felhelyezésük szinte könnyebb, mint néhány kevésbé hatékony házi praktika kivitelezése. Annak érdekében, hogy megelőzd otthonod túlmelegedését, válassz biztonságos és hatékony megoldásokat, amelyektől az otthonod valóban kellemesebb hellyé válik, és ne izzadj fölöslegesen kevésbé hatékony „házibarkács” projektekkel  -áll a Velux közleményében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

 

Címkék:
otthon, kánikula, légkondi, házi,