Megszólalt a mentést végző sherpa Suhajda Szilárd helyzetéről

Pénzcentrum2023. május 27. 11:04

Egy kiváló mentőcsapat indult Suhajda Szilárd megmentésére, aki szerdán eltűnt az Everest csúcsának közelében. Reálisan nézve az esélye annak, hogy élve megtalálják, szinte nulla, de csodák történtek már korábban is.

A Szilárdért indult mentőcsapat az egyik legjobb Nepálban. Simone Moro pilóta a téli K2-csúcstartó Gelje Sherpát, Mikel Sherpát és egy harmadik, ismeretlen serpamászót repítette a 6400 méteren lévő 2-es táborba. A már akklimatizálódott és oxigénnel támogatott három serpa gyalog halad felfelé, míg elérik a Hillary-lépcsőt - írja az ExplorersWeb.com.

Egy másik serpa, az Imagine Nepal ügynökséget vezető Mingma G arról beszélt az lapnak, hogy ez a mászószezon nem volt ideális arra, hogy valaki oxigén nélkül nekivágjon a csúcstámadásnak. Suhajda Szilárd sem vett igénybe külső segítséget, így pótlólagos oxigént és serpákat sem.

Extrém hideg volt. El sem tudják képzelni, mennyi kliens és serpa szenvedett fagyási sérüléseket, rengetegen szorultak mentésre. Még nem tapasztaltam ilyen hideget korábban az Everesten. A szél is mindig sokkal nagyobb volt annál, ami az előrejelzésekben szerepelt

Címkék:
sportoló,