Drasztikus változás élesedik a hazai hulladékgazdálkodásban: nyáron megszűnik a termékdíjas rendszer

Pénzcentrum2023. május 25. 15:14

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert - mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

A videóban Raisz Anikó ismertette: az új koncessziós modellben az állam helyett egy magánvállalat, a Mol hulladékgazdálkodási vállalata, a MOHU MOL Zrt. fogja végezni a hulladékgazdálkodást. Júliustól ők veszik át, gyűjtik, szállítják és előkezelik majd a lakosságtól, intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó, nagyjából évi 5 millió tonna hulladékot.

A lakosság számára ez a mindennapokban nem jelent érdemi változást, sőt, a rezsicsökkentett szemétszállítási díjak megőrzése mellett a változás a tárca várakozásai szerint a szolgáltatás minőségének javulását hozza majd - emelte ki az államtitkár.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új rendszer bevezetésével együtt egy nagyon fontos környezetvédelmi célú európai uniós előírást is átvezetnek.

Bár Magyarország az elmúlt években nagy lépéseket tett a hulladékgazdálkodás fejlesztésére, és több mint duplájára nőtt az újra feldolgozott hulladék aránya, szeretnék még tisztábbá, zöldebbé tenni az országot. Ezért júliustól az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert

- mondta, felidézve, hogy a vonatkozó uniós irányelv arról szól, hogy a környezetszennyező termékek gyártóinak a "szennyező fizet" elve alapján díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére. Az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Az új rendszerben a MOHU Zrt. a körforgásos termékből képződő hulladék átvétele, gyűjtése, elszállítása, előkezelése, kereskedelme és kezelésre történő átadása mellett gondoskodik az érintett hulladékgazdálkodási létesítmények hatékony igénybevételéről és üzemeltetéséről - mondta az államtitkár.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ettől lesz körforgásos a hulladékgazdálkodás, vagyis a gyártók arra vannak ösztönözve, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék, illetve csomagolóanyag, és környezetbarát anyagokat használjanak - hangsúlyozta.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer nagyon fontos szemléletváltást is jelent; amellett, hogy a mostani háborús időkben a lakosságot továbbra is védjük a rezsiterhektől, a "szennyező fizet" elve alapján a gyártóknak jobban hozzá kell járulniuk az általuk gyártott termékek után keletkező hulladék kezeléséhez - fogalmazott Raisz Anikó.

Mindez környezetbarátabb hulladékgazdálkodást, és környezettudatosabb, tisztább, zöldebb Magyarországot jelent - hangsúlyozta.

Loading...

Címkék:
otthon, hulladék, változás, gyártás, rendszer, műanyag, pet-palack, termékek,