Kész a terv: így tüntetnék el a hajléktalanokat a magyar utcákról, terekről

HelloVidék2023. május 17. 08:15

A hajléktalanság aránya az egyes országokban változó, de számos tagállamban növekvő tendenciát mutat: de tudjuk, a lakhatási válság, a szegénység, a munkanélküliség és a mentális egészségügyi problémák közrejátszhatnak a kialakulásában. Az elmúlt 10 évben 70 százalékkal nőtt a hajléktalanok száma az unióban - írja a HelloVidék

A COVID-19 világjárvány és az orosz-ukrajnai háború következményei növelték a szegénységet és a bizonytalanságot Európában, beleértve a hajléktalanságot is. A Régiók Európai Bizottságának Tamperében tartott, kihelyezett ülésén beszéltek a tagok a hajléktalanság problémájának kezelési alternatíváiról.

Megismerték a finn tapasztalatok sikerét, és több támogatást kértek az Európai Uniótól és a nemzeti kormányoktól a hatékony megelőző intézkedések és a lakhatás által vezérelt megoldások kidolgozásához.

Finnország 2010 óta csaknem a felére csökkentette a hajléktalanok számát, amivel az első uniós tagállam lehet, amely elérheti a hajléktalanság felszámolásának kitűzött célját 2027-re. A helyi szakemberek szerint ehhez azonban folytatni kell a társadalmilag fenntartható lakhatási politikát.

A hajléktalanság Magyarországon régóta súlyos problémát jelent, nem csak Budapesten, hanem a nagyobb vidéki városokban is. Az országban mintegy 20-40 ezer hajléktalan ember élhet, akik közül sokan az utcán, parkokban, romos épületekben, aluljárókban vagy hajléktalan szállókon élnek. 

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, európa, hajléktalanság, európai unió, európai bizottság, válság, magyar, hajléktalan, lakhatás, terv, hajléktalanok,