Megszólaltak a mentősök: ez állhatott a Gálvölgyi-botrány mögött

Pénzcentrum2023. május 12. 09:17

Mostanában egyre szaporodnak azok a posztok a közösségi oldalakon, hírek a médiában, amelyekben a mentőhívás és a mentőegység helyszínre érkezése között eltelt időt panaszolják, boncolgatják. A problémára persze igazán Gálvölgyi János esete hívta fel a figyelmet. A probléma rendkívül összetett, de a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége most megpróbálta nagyjából felvázolni azt.

Vizsgálat zajlik a mentőszolgálatnál arról, hogy megfelelő szakmai döntés született-e Gálvölgyi János ügyében, akihez hozzátartozói szerdán délelőtt hívtak mentőt, de mivel az nem érkezett meg időben, maguk vitték a 74 éves színészt kórházba, ahol lélegeztetőgépre került.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) Facebook-posztja szerint négy ok miatt nem érhet ki a mentő időben egy ilyen esetben itthon:

  • a mentőhívás-mentőküldés nem megfelelő szabályozási háttere,
  • a mentőszolgálat megfelelő kommunikációjának hiánya,
  • a lakosság egészségügyi edukációjának elmaradása a kívánt szinttől és
  • a mentők kapacitáshiánya.

Ezer hívásra Budapesten 150 mentőautó jut, országosan 785 egység áll rendelkezésre, amelyek közül át is tudnak csoportosítani, ha szükséges – mondta Győrfi Pál szóvivő a Rádio 1 Balázsék című rádióműsorában.

A kapacitáshiány ugyanakkor a hosszú távú statisztikák alapján is látványos: országosan egyre több feladat jut lényegében változatlan mennyiségű mentőautóra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett az alacsony bérek is közrejátszanak a túlterheltség kialakulásában az MOMSZ szerint.

  • A fővárosban és vonzáskörzetében akár a mentőgépkocsi-vezetők, akár a mentőápolók vagy mentőtisztek jóval magasabb fizetésekért találnak munkát, mint amelyet a mentőknél el tudnak érni – írják erről.
  • A hiányzó fővárosi kapacitásokat ugyan lehet vidéki felvezénylésekkel

Címkék:
BOTRÁNY, mentők, mentőszolgálat, mentő, jutalék, mentősök, gálvölgyi jános,