Sorra veszi a vietnámi, kínai, izraeli elit a pesti lakásokat: mit tudhatnak, amit mi nem?

Pénzcentrum2023. május 2. 15:32

A pandémia végével visszatértek Magyarországra a turisták is, amivel párhuzamosan egyre több külföldi kezdett magyar ingatlanok után nézelődni. De vajon megmaradt a fővárosi befektetési kedv?

A 2020-as év szükségszerű átrendeződése után minden szezon úgy kezdődik, hogy az érintettek lélegzetvisszafojtva várják, miként alakul az adott évben a turizmus. Szerencsére fokozatosan ismét visszatért az utazási kedv, így Budapest belvárosában már most is nagyon sok turistával találkozhatunk. De hogy vajon lakásvásárlási szándékkal mennyien érkeznek? Megmaradt-e a kedv a budapesti belvárosi befektetések iránt? A belváros ingatlanok specialistája így összegzi a tapasztalatait.

„Mi is látjuk, hogy elvileg nagyobb a mozgás a Belvárosban és környékén, de azért azt állapíthatjuk meg, hogy a téli hónapokban nem érkeztek jelentősebb számban külföldi befektetők ingatlanvásárlási szándékkal” – mondja Ben-Ezra Orran, a Central Home szakértője.

Annak, hogy igazából nem tapasztalható nagyobb ugrás a külföldi keresletben, annak egyik oka geopolitikai is lehet, hiszen a jelenlegi, nagyon is gyorsan változó környezetben sokan értékelhetik bizonytalannak a más országban történő befektetéseket

– tette hozzá-

A befektetők jelenlétének hiányát azonban az is előidézheti, hogy az AirBnB szállásoknál nem tért vissza a korábbi érdeklődés és foglaltság. Egyéb külföldi célpontok viszont időközben vonzóvá váltak, így a budapesti befektetésnek alternatívájaként más is szóba jöhet ebben az időszakban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyébként akárhogyan is alakul a budapesti turizmus, az AirBnB célra használható lakások iránt továbbra is folyamatosan van érdeklődés. Ami mindenképpen változásként könyvelhető el, hogy a rövidtávú lakáskiadás szabályai folyamatosan módosulnak egyes területeken, és így hiába van érdeklődés, ez gyakran keresztbehúzza a számításokat és megtorpedózza az ügyletek megvalósulását. A Central Home tapasztalata szerint, a már majdnem, de végül mégsem létrejött tranzakciók fele azért hiúsult meg, mert az adott társasház nem hagyta jóvá az engedély kiadását.

– szögezi le Ben-Ezra Orran.

A szakértő elmondása szerint nagyon változó területenként is az AirBnB lakások foglaltsága, így a befektetők is alaposan meggondolják, hogy mit érdemes megvásárolniuk, mivel tudnak hosszabb távra tervezni. Jelenleg az érdeklődők leginkább az ismert, igazán forgalmas utcák szomszédságában keresnek ingatlanokat, de leginkább csak 1 hálószobás kislakásokat, vagy pedig több kislakásra szétbontható, nagyobb alapterületű lakásokat. A belvárosi területen továbbra is a vietnami, kínai és az izraeli vevőcsoportok jelenléte erős.

Címkék:
Budapest, turizmus, külföldi, airbnb, magyar, ingatlanok, befektetők,