Eljött a régóta várt lakásárcsökkenés ideje Magyarországon: százezrek bazíroztak erre

Pénzcentrum2023. április 27. 22:02

Közel 3 százalékkal mérséklődött a múlt év utolsó három hónapjában a használt lakások ára az előző negyedévhez képest. Az árcsökkenésre számítani lehetett a kínálati árak tavaly őszi alakulása alapján.

A lakáspiac visszaigazolta, amit a kereslet és a kínálat alakulásából ár korábban sejteni lehetett, hivatalosan is megindult a lakásárak csökkenése. A KSH legfrissebb adatai szerint a múlt év utolsó három hónapjában 2,6 százalékkal csökkent a használt lakások ára - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely szerint a kínálati piacon az idén is fennmaradt ez a tendencia.

A várakozásoknak megfelelőek a friss adatok.  A kínálati piacon már tavaly ősszel látni lehetett, hogy a múlt év utolsó negyedévében használtlakás-árak szerény mértékben csökkenhetnek. A KSH által mért negyedéves szintű árcsökkenés ellenére éves összevetésben még közel 17 drágulásról volt szó 2022 végén. Fontos az is, hogy a hosszú távú adatok alapján, vagyis 2015-höz képest két és félszeresére nőtt a használt lakások ára” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette:

A múlt évben - az eddig megismert, de előzetesnek számító adatok szerint - több mint 120 ezer lakás cserélt gazdát, ezen belül 112 használt lakás adásvétele történt meg, ez megfelel a várakozásoknak, de elmarad a 2021-es 161 ezres és 149 ezres forgalomtól.

Idén is folytatódhat a lakásárak csökkenése

A szakember szerint a kínálati piac mindig előrejelzi a lakáspiaci változásokat. A jelenlegi trendekből az olvasható ki, hogy idén is folytatódhat az árak mérsékelt csökkenése. Az eladó ingatlanok száma viszont továbbra is dinamikusan nőtt. Januárban még csak 124 ezer lakóingatlant kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, április végére viszont már 138 ezerre nőtt a lakások és házak kínálata.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az országban továbbra is komoly eltérések láthatóak. Az ingatlan.com adatai szerint az idei év elejéhez képest végéhez képest számos településen 3 százalékot meghaladó árcsökkenés következett be. A fővárosi agglomerációban például Diósdon, Tökölön vagy éppen Nagykovácsiban 6,5-9,6 százalékkal csökkent az eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméterára. A Balaton déli partján lévő Fonyódon 6 százalékkal kerültek lejjebb, a nyugati határnál lévő Rajkán ugyancsak 6 százalékkal mérséklődtek az árak az eladó házak esetében.

Balogh László úgy látja, egyelőre visszafogott maradhat a használt lakások piaca, de a vásárlók továbbra is jó alkupozícióban vannak a visszaeső kereslet miatt. A lakáspiaci árak csökkenése a vevők egyre nagyobb energiatudatossága és a lakáshitelek magas kamatszintje miatt idén is folytatódhat.

Címkék:
lakásár, ingatlan.com, lakásárak, árcsökkenés, ingatlan ár, ingatlan árak, ingatlan árcsökkenés,