300 ezeres bírságot kockáztatnak a magyar háztulajok: ketyeg az óra, ezt mindenkinek el kell intézni

Szánthó Péter2023. április 2. 13:02

Mindegy, hogy csak időnként locsolunk belőle, vagy egyáltalán nem használjuk: minden magyarországi kutat engedélyeztetni kell a szakhatósággal - hívta fel a figyelmet a Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke. A szakember a Pénzcentrumnak arról beszélt, ha valaki nem biztos a dolgában, a helyi jegyzőzől vagy a katasztrófavédőktől tudja megérdeklődni, rendben vannak-e a dokumentumok. Ebben az évben még büntetés nélkül lehet kutakat engedélyeztetni Magyarországon, de januártól akár 300 ezeres büntetést is kaphatnak a háztulajok.

December 31-én lejár a kútamnesztia, azonban sok magyar háztulajdonos nem vszi komolyan a kérdést. Azt hiszik, hogy őket úgysem kajpják el, vagy ha csak időszakosan vételeznek vizet a kis ktjukból, akkor az rendeben van, nem kell dokumentálni. Azonban a szakértő szerint ez egyáltalán nem így van, csúnyán megjárhatja, aki félvállról veszi a kérdést.

Minden kút engedélyköteles, még akkor is, ha a háznál csak néha használják öntözésre. Mint egy személygépjármű: akkor is kell neki forgalmi engedély, ha az ember csak hétvégén használja, vagy kizárólag hosszabb utakra, nyaralni jár vele. A kutak engedélyére is igaz ez, ahol van kút, annak engedély is kell, nincs kivétel, függetlenül a vízhasználat céljától és nagyságától is

- húzta alá a Pénzcentrum kérdésére Rózsa Attila, a Magyar Vízkútfúrók Egyesületének elnöke. A szakember szerint a legbiztosabban az önkormányzat jegyzőjénél tudunk megbizonyosodni arról, hogy a saját kutunk dokumentációja rendben van-e, ehhez elég az ingatlan helyrajzi száma, de akár a lakcím is, ahol található.

Az engedélyeket a megfelelő hatóság adja ki, az a lakossági kutak esetében a helyi önkormányzat jegyzője, nála lehet érdeklődni. Vagy, ha mélyebb a kút, nem talajvízre van telepítve, akkor pedig a területi katasztrófavédelmi igazgatóság az illetékes, ott lehet érdeklődni. Az utánajárás azok esetében különösen fontos, akik például már úgy vették a házukat, hogy megvolt a kút, viszont a dokumentumokról nem tudni semmit

- részletezte a szakember. A határidőt firtató kérdésünkre Rózsa Attila arról beszélt,

erre nincsen határidő, azonnal kellett volna intézni, amikor a kutat kifuratták. Most csak egy állami moratórium van érvényben, türelmi időt kaptak az ingatlantulajdonosok, 2023 végéig nem vetnek ki bírságot azokra, akiknek nincs rendben a kútengedélye.

Hozzátette, 2024-ben is ugyanúgy el lehet indítani az eljárást, viszont azzal számolni kell, hogy a régi, nem bizonyíthatóan akkor fúrt kutakra bírságot is ki fognak vetni a létesítési engedély mellé. Az elnök kérdésünkre arról beszélt, a szervezet nem tudja megmondani, hogy jövő év elején indulnak-e tömeges ellenőrzések a moratórium lejártával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem zárhatók ki, hogy a jegyzők, illetve a katasztrófavédők ellenőrzésbe kezdenek, de abba nem látunk bele, hogy a hatóságok hogyan tervezik a bevallott kutaknak az ellenőrzését, vagy azokét, amelyekről sejtk, hogy van, de engedélyt nem kértek rá. Mi inkább azt javasoljuk a lakosságnak, hogy előzzék meg a kellemetlenséget, még az idén intézzék el a kútengedélyeket

- magyarázta Rózsa Attila, aki azt is kiemelte, hogy aki nem engedélyezteti a kútját év végéig, az komoly bírságra számíthat.

A jogszabály szerint a büntetés az elkészült vízi létesítmény értékének 80 százalékáig terjedhet, magánszemélyek esetében pedig maximálisan 300 ezer forint lehet a vízgazdálkodási bírság.

Az pedig már egy gyors keresés után derült ki, hogy maga az engedélyeztetési eljárás díjmentes, viszont a szükséges dokumentumokat egy szakemberrel kell elkészíttetni, aki ezt természetesen nem igyen fogja megcsinálni nekünk. De még mindig jobb, mint később százezreket fizetni...

Ha a kutunkat csak locsolásra, állatok itatására használjuk, akkor nem szükséges bevizsgáltatni a vizet. Viszont, ha az ivóvíz is innen érkezik, akkor akkreditált laboratóriumi minőségellenőrzés is szükséges.

Címkék:
otthon, bírság, büntetés, határidő, családi ház, engedély, kertes ház, kút, kútfúrás, engedélyezés,