Újabb szintet léphet a rezsiemelés: magyarok milliói kaphatnak váratlanul drága csekket

Pénzcentrum2023. március 29. 21:22

Egy bizonyos mennyiség fölött többet kellene fizetni a vízért, így juttatná plusz forráshoz a működésképtelenség határára jutott víziközmű ágazatot a kormány. Az elképzelésről még nincs döntés, de az energiaügyi miniszter már egyeztetett az érintettekkel – erősítette meg az RTL Híradó kérdésére a Miniszterelnökség vezetője. A Víziközmű Szövetség elnöke szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Tényleg súlyos a helyzet – ismerte el V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkárságának vezetője a Víz Koalíció nevű civil szervezet által rendezett konferencián. A rendezvényen az államtitkárt szembesítették a kialakult helyzettel, a rezsicsökkentés miatt 2013 óta nem változtak a vízdíjak, így az infláció és az energiaár-robbanás miatt a víziközmű cégek a működésképtekenség határára sodródtak. Egyre több a műszaki hiba is, mert a cégeknek nemcsak a hálózat fejlesztésére és felújítására, de még a fenntartására sincs pénzük.

Kurdi Viktor, a Víziközmű Szövetség elnöke arról beszélt, azonnali beavatkozásra van szükség. Ez elsősorban pénzügyi segítséget jelentene, hogy a vízműcégek a villamosenergia-számláikat, a munkavállalóiknak a munkabérét és az adóterheiket ki tudják fizetni. Hozzátette, a hálózat legalább 1000 milliárd forintos felújítási igényét nem fedezné.

A téma kapcsán Gulyás Gergely korábban elismerte, a kormány fontolgatja, hogy a gáz- és áramtarifákhoz hasonlóan a vizet is csak egy bizonyos elfogyasztott mennyiségig kapnának rögzített áron a fogyasztók, efölött többet kellene fizetni - így juttatnák plusz forráshoz az ágazatot. Döntés azonban még nem született az ügyben. A miniszter szerint az Energiaügyi Minisztérium már dolgozik a vízdíjak egységesítésén.

Címkék:
otthon, kormány, rezsi, víz, rezsicsökkentés, minisztérium, hálózat, csapvíz, rezsiemelés,