Egyre bővül az ilyen hátrányos vidéki települések listája: így avatkozik be a kormány

HelloVidék2023. február 27. 08:15

Még 2019 februárjában indított átfogó programot a kormány a háromszáz leghátrányosabb helyzetű település felzárkóztatására. A kezdeményezés célja, hogy "a fogantatástól a foglalkoztatásig" kíséri végig a hátrányos helyzetben élőket annak érdekében, hogy az évtizedek óta megoldhatatlannak tűnő nehézségek helyébe megoldásokat léptessen. A program módszereiről, eddigi sikereiről Kiss Dávid, a Jelenlét program szakmai vezetője beszélt a HelloVidéknek.

"Az úgynevezett jelenlét módszertannal dolgozunk, ami egy régóta alkalmazott, jól bevált metódus. Ez egy diagnózis alapú fejlesztés, amit évek óta használunk a szegregátumokban vagy más, nagyon hátrányos helyzetű területeken élők esetében. Jó eredményeket értünk el többek között Tatabányán, Monoron, Miskolcon vagy Pécsen is - mondta a szakértő, aki beszámolt arról is, hogy az adott térségben élő szakember bevonásával szoktak diagnózist felállítani. Mivel abban hisznek, hogy a helyben élők és ott dolgozók tudják csak azt, hogy pontosan mire van szükségük az embereknek.

Kiss Dávid a „Felzárkózó települések” program kapcsán elmonta, hogy az első évben 31 településsel indultak, mostanra fokozatos bővüléssel 118-nál tartanak, és április 1-től és jövőre is újabb 60-60 település kerülhet be. , majd jövőre újabb 60 kerül be. A program elsősorban a lakhatás, oktatás, gazdaságfejlesztés hármasára fókuszál, de nagy hangsúlyt fektet a szociális területekre is, többek között a sport, zene, közösségfejlesztés, drogprevenció, képzés eszközeire.

Azt láttuk, hogy az átfogó szemléletbeli változás szimpatikus volt számukra. hogy az egész települést és annak környékét is megpróbáljuk fejleszteni. És miután mi a szociális munkában hiszünk, ezért elsősorban az emberekkel foglalkozunk

- mondta el a szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A teljes cikk a Jelenlét program módszereiről, eredményeiről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
oktatás, magyarország, falu, vidék, felzárkóztatás, hátrány, program, lakhatás, szakértő, kistelepülés, szociális támogatás, felzárkózás,