Közbeszólt a kormány: drasztikus változás jöhet az egyik legfontosabb biztosítási formánál

Pénzcentrum2023. február 17. 09:01

Február végén jelent meg a ra lakásbiztosítási piac átalakításáról rendelet, amelytől kormányzati oldalról a verseny élénkülését és a korszerűbb termékek megjelenését várják. Ugyan a változások csak április 30. után lépnek életbe, máris óriási hatásuk van a biztosítási szektorban – közölte az InfoRádióban Kovács Zsolt, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kormánybiztosa. 

"Nagyon nagy érdeklődéssel és aktivitással fogadták mind a közvetítők, mind pedig a biztosítók a bejelentett változtatásokat. Sokan úgy gondolják, hogy fel fog pezsdülni a piac, és rengeteg, korábban változatlanak tekintett szerződés új tartalommal töltődik majd fel" – véli a kormánybiztos. Kovács Zsolt szerint az elmúlt két hét tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a módosítás jó lépés volt a kormány részéről, mert komoly piaci lehetőséget fog teremteni az üzleti szereplőknek, miközben az ügyfeleknek jobb és olcsóbb termékeket eredményezhet.

A kormánybiztos bízik abban, hogy a jutalékplafon bevezetése után vagy a biztosítások ára fog csökkenni, vagy a tartalmuk bővül majd. Azért is lenne ez fontos, mert a hazai lakásbiztosítási piac nemzetközi összehasonlításban is jelentős. A magyarok jó része ugyanis saját tulajdonú ingatlanban lakik, márpedig a sajátját mindenki igyekszik óvni, így a biztosítottság aránya eléri a 75 százalékot. Ugyanakkor a kormánybiztos komoly elmaradásnak nevezte az alulbiztosítottságot, vagyis azt, hogy nem a valós, hanem annál alacsonyabb értéken biztosított az ingatlanok egy része. Ennek oka egyrészt az, hogy az elmúlt 5-10 évben drasztikusan megemelkedtek az ingatlanárak. Másrészt pedig az, hogy az építőipari árindexnek is 50-100 százalékkal növekedtek az utóbbi időben. Kovács Zsolt szerint ezt az ollót nem lesz egyszerű bezárni.

Címkék:
biztosítás, lakásbiztosítás, kormány, lakás, piac, fogyasztóvédelem,