Sokan buktak bele a napelemes pályázatba: többszörösére emelkedett az önrész összege

Pénzcentrum2023. február 3. 20:32

38 ezer forintról 900 ezer forintra emelkedett a lakossági napelemes pályázat egyik nyertesének önrésze, amivel nincsenek egyedül. A szakszövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás teljesen indokolt, és jobb híján új ajánlatot kell kérni más cégektől is – számolt be az RTL.

Takács Gábor egyike azoknak, akik korábban támogatást nyertek a lakossági napelempályázaton. A férfi és családja 1,9 millió forintot nyert el, ami mellé 165 ezer pályázatindítási díjat, illetve az energetikai vizsgálatra 30 ezer forintot kellett kifizetnie, ezen felül a szerződésben szó volt az önrészről is. Ez akkor 38 ezer forint volt, ami egy teljesen elfogadható összegnek számít.

A szerződést már több mint egy éve írták alá, de még csak most kaptak üzenetet arról, hogy ha befizetik az önrészt akkor elindulhat a telepítés. Ennek összege azonban drasztikusan megemelkedett azóta.

Nagyon megörültünk, hogy végre eljött az idő. De jött egy link, amire rákattintva tudhattam meg, hogy az önrészem a kialakult gazdasági helyzet miatt hogyan változott: kilencszázhatvan-valahányezer forintra emelkedett. Ami nem annyira elfogadható, úgy gondolom. Finoman szólva

– mondta el a férfi, aki szerint készültek arra, hogy a forint gyengülése és az alapanyagok drágulása miatt többet kell majd fizetniük, azonban ekkora emelésre nem voltak felkészülve. Úgy sem, hogy Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a 30-40 százalékos drágulás koránt sem ritka a szektorban. Ezt pedig valakinek meg kell fizetnie.

Címkék:
napelem, áremelés, áremelkedés, önrész, lakossági energetikai pályázat, napelem szövetség,