Fellélegezhetnek azok, akik korszerűtlen házban élnek? Van kiút a rezsirémálomból

Pénzcentrum2023. január 19. 12:34

Csaknem 90 százalékos megtakarítást is jelenthet sok lakástulajdonos számára, ha energetikai korszerűsítést végezne az ilyen szempontból súlyosan elavult házain.

Szinte a teljes magyarországi lakásállomány elavultnak számít energetikai szempontból, egy felújítással milliókat spórolhatnának hosszú távon - erről beszélt az InfoRádiónak Nagy Gyula, a Takarék Jelzálogbank vezérigazgatója. A bank elemzéséből kiderült, hogy minél régebben épült egy épület, annál rosszabb az energetikai hatékonysága, nincs szigetelés, elavult a fűtés - ez ugyan közhelynek tűnik, viszont épp emiatt fizetnek a lakástulajok sokkal magasabb összeget az indokoltnál.

Egy átfogó ingatlanfelújítás az országban a GDP-nek akár az egyharmadát is felemésztené, de éves szinten több száz milliárd forint megtakarítását jelentené. Nem is beszélve arról, hogy az adott ingatlanban nagyon gyorsan, 6-10 évaaltt térülne meg ez a befektetés.

Egy Kádár-kocka felújításával például évente egymillió forintot lehetne megtakarítani az energiaköltségekben

- mutatott rá az anomáliára és a lehetőségre Nagy Gyula.

Címkék:
felújítás, forint, energetikai tanúsítvány, energetikai audit, energetikai felújítás, energetikai korszerűsítés, energetika, lakások, házak, ingatlanfelújítás,