Nem csak tilos, életveszélyes így fűteni: súlyos árat fizethet, akik nem hallgat a szakikra

HelloVidék2023. január 18. 08:14

A rezsiemelés hatására rengeteg régi cserépkályhát üzemelhetnek be úgy, hogy az már évek óta nem volt használatban. Sőt, van olyan, aki nekikezd saját maga a kályhaépítésnek bontott cseréptéglákból internetes videók alapján. A HelloVidéknek nyilatkozó szakember szerint a cserépkályhával való fűtésnek sok előnye van, viszont vannak életveszélyes buktatói.

Trenyik András, Bánkon élő kályhamester szerint a cserépkályhával való fűtésnek számos előnye van: például független minden közműrendszertől; nem hűl olyan gyorsan vissza a helyiség, mint egy lekapcsolt gázfűtés esetén; sugárzó hőt ad még másnap is; hangulatos - a szoba igazi dísze is lehet.

Az évtizedek alatt számtalan cserépkályhát építettem, ennek alapján ki merem jelenteni, hogy cserépkályhát építeni nemcsak, hogy nem lehet, de tilos is. Tudomásul kell venni, hogy kályhacsempéket nem tud senki magának gyártani, amennyiben valahol vesz kályhacsempét (újat vagy bontottat), akkor se álljon neki senki kályhát építeni saját maga. Interneten ellesett kályhaépítésekből még jó nem származott. ÉLETVESZÉLYES!

- mondta el a szakértő.

A teljes cikk a cserépkályhával való fűtésről, építésről felmerülő kérdésekkel a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
otthon, fűtés, tűzifa, életveszély, kályha, meleg, veszélyes, tüzelés, tüzelő,