Kiderült a Kádár-kockák évtizedes titka: megéri ilyet venni, vagy totális pénzkidobás?

HelloVidék2023. január 16. 08:15

A klasszikus Kádár-kockák az ország minden pontján megtalálhatóak, a magyar lakosság jókora része lakik ilyen házakban, és az ingatlanpiaci szakértők szerint óriási a kereslet irántuk. De tényleg megéri belevágni egy idősebb Kádár-kocka felújításába, mire kell különösen odafigyelni? Dr. Perényi László Mihály, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán az Építész Szakmai Intézet - Épületszerkezetek-Energiadesign Tanszék egyetemi docense segített a HelloVidéknek a téma körüljárásában.

Dr. Perényi László Mihály szerint építészeti szempontból is sok lehetőséget rejt magában a Kádár-kocka. Az alapterületből viszonylag keveset vesznek el a közlekedő területek, az egyes helyiségek alapterülete elég nagy és változatos .

Mint a lapnak elmondta, nagy fal- és födémtömeg miatt a háznak jó a hőtárolása, vagyis nyáron lassabban melegszik fel, tovább marad hűvös. A termikus burok egyszerűen kialakítható, mert az épület kompakt, kevés törés van a felületekben. Vízszigetelés is készült a falak alatt és a padlókban, bitumenes, ez még működhet, de a tömörtégla anyagú falak bármilyen technológiával vízszigetelhetők utólag is, például injektálással vagy akár falátvágással.

Összefoglalva: viszonylag könnyen átalakítható, nagy tömegű anyagokat tartalmazó szerkezetű épületek a Kádár-kockák. Jó lehűlő felület- és fűtött térfogat-arányúak, kompaktak, ezért egyszerűen lehet nagyon kis energiafogyasztású épületté alakítani. A padlástér kis alapterületű beépítést tesz lehetővé, de az emeletráépítést minden komolyabb megerősítés nélkül elbírják a földszinti szerkezetek és általában a födém is.

Ha érdekel, hogyan érdemes felújítani őket, akkor a HelloVIdéken elolvashatod. KATT!

Címkék:
otthon, felújítás, vidék, ház, magyar, lakosság,