Igazi rezsikatasztrófa fenyeget több millió magyart: hiába a csökkentés, ők ebből csúnyán kimaradnak

Népszava2022. december 30. 09:15

Csak ősszel körülbelül másfélszeresére ugrott a szilárd tüzelőanyagok piaci ára, amit az állami hatósági tarifa-akció sem fékezett. A gáz, áram és távhő „rezsicsökkentése” óta háromszorozódott a fafűtés – írja a Népszava.

A lap emlékeztet, a KSH adatai szerint a tűzifa csak szeptemberben 42, míg a brikett októberben 64 százalékkal drágult az előző hónaphoz képest. Azt is írják, hogy a gáz, az áram és a távhő 2013-as, első „rezsicsökkentése” óta a tűzifa ára szinte pontosan háromszorosára, azaz 300 százalékkal ugrott: 100 kilogrammonként 2750 forintról a novemberi 8240 forintra. A brikett 277 százalékos drágulása szintén közelíti ezt az ütemet. Utóbbi fűtőanyagból most 100 kilogramm közel 20 ezer forint.

Megjegyzik azonban, hogy a szeptemberben meghirdetett hatósági tűzifaprogramjának tarifái ennél látványosan alacsonyabbak. Eszerint a keménylombosért 30, a lágylombosért és a fenyőért 19-19 ezer forintot kell fizetni erdei köbméterenként, amiből tízre jogosultak. A lap gyors körképe alapján viszont „a kormányakció nem igazán fékezte meg a piaci árak űrrakétákat megszégyenítő kilövését.” Egy kereskedő például azt nyilatkozta, hogy esetében a piaci tűzifa iránti keresletet nem befolyásolta a hatósági tűzifaakció. Másikuk az ügyviteli terhek megtöbbszöröződése miatt már tavaly felhagyott a tűzifa értékesítéssel, így ma már csak német brikettet árul. Ennek forgalmára ugyanakkor szintén nem hatott az állami akció. Egy vevőjük azt panaszolta,

mivel a hatósági tűzifa nem felhasogatva, hanem jó méteres darabokban kapható, ráadásul az elszállítást is a vevőnek kell intéznie, ha nem rendelkezik ehhez szerszámokkal, nem örvend különösebben jó erőnek, illetve az elszállításért is fizetnie kell, nagyjából ugyanott tart, mintha a sarki Tüzépnél kifizette volna a piaci árat.

A Népszava megjegyzi azt is, hogy az egekbe törő tűzifaáremelkedés ugyanakkor komoly társadalmi robbanással is fenyeget. A Habitat számításai szerint Magyarországon 4 millió ember a fa tüzénél melegszik. A viszonylag magas szám nem véletlen. Bár Magyarországon jóval több a gázzal, mint a fával fűtő háztartás, utóbbiak nagyobb arányban tartoznak a szegényebbek közé, ahol többen laknak egy lakásban.

Címkék:
rezsicsökkentés, tűzifa, fafűtés, hatósági ár, rezsiemelés,