Fontos változás élesedhet a társasházakban: 20 éves törvényen módosítanának

Pénzcentrum2022. november 24. 09:14

Hamarosan lejár a húsz éves, jogszabállyal szentesített társasházi szerződés, és a szakmai szervezetek vezetője szerint épp ideje is lenne aktualizálni.

közvetve vagy közvetlenül csaknem négymillió társasházban lakó magyar ember életkörülményeit határozza meg a társasházi törvény. Mivel ez hamarosan lejár, a módosításáról már hónapok óta tartanak a szakmai és érdekképviseleti egyeztetések - írja a Világgazdaság az egyik szakmai szervezet vezetőjére hivatkozva.

Gyárfás Róbert, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a lapnak elmondta: a törvényhozásig, a módosított törvény elfogadásáig igen hosszú útra számítanak, hónapok óta tartanak az egyeztetések minden egyes részletszabályról - ennek ellenére lehetséges, hogy akár jövő nyárig az Országgyűlés elé kerüljön a módosító javaslatcsomag. Az egyik legfontosabb, amin mindenképpen módosítanának, az a meghatalmazások száma egy adott embernek.

Érdemes lenne szabályozni az egy embernek adható meghatalmazások számát és a meghatalmazások érvényességi időtartamát, sőt akár konkretizálni is azok tényleges tartalmát. A másik, amit mindenképp beépítenénk, az a technológiai vívmányok használata: amikor bárki elektronikusan tudja kezelni a bankszámláját, az ügyfélkapun keresztül pedig szinte az összes hivatalos ügyét el tudja intézni, akkor a társasházi ügyek intézésébe is bele kell építeni a mai technológiák használatának lehetőségét

 - mondta a lapnak Gyárfás Róbert.

Címkék:
társasház, panel, törvény, törvénycsomag, törvényjavaslat, társasház építés,