Rengeteg magyar venne most ilyen házat: újra divatba jöhet a többgenerációs együttélés

Magyar Nemzet2022. november 16. 09:29

Jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van - írja a Magyar Nemzet. A többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta a lakhatás terheinek megosztása miatt egyre többen vehetik fontolóra az összeköltözést.

"Az érdeklődők számára minden eddiginél fontosabbak az ingatlanok energetikai paraméterei, ugyanakkor olyan sok más szempontot kell figyelembe venni a vásárlás során – lokáció, belső tér elosztása, telek mérete, ingatlan külső- belső állapota, energetikai besorolás –, hogy nem jár feltétlenül forintosítható előnnyel, de jobban felkelti az érdeklődő figyelmét az adott ingatlan, ha több mérőórája van" – mondta a lapnak Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A szakértő szerint a tudatos ingatlanvásárló arra törekszik, hogy az ingatlan, ami mellett leteszi a voksát, a lehető legjobban illeszkedjen az igényeihez. Akik nem szeretnének kockáztatni, azok értékelik, ha többféle fűtési módozat áll a rendelkezésükre.

A különböző generációk együttélése különleges helyzetet teremt: választhatják kényszerűségből; anyagi helyzetük vagy egészségi állapotuk miatt az összeköltözést, de vannak olyan családok is, amelyek a nagyvárosokból kitelepülve vidéken keresnek nyugalmat és lehetőséget az önellátásra, de ragaszkodnak a külön élettérhez. Az energiaárak emelkedése és a többgenerációs házakra vonatkozó enyhítés bevezetése óta egyre többen vehetik fontolóra – a lakhatás terheinek megosztása miatt – az összeköltözést, ami azon családok számára biztos könnyebbséget jelenthet, ahol a két generáció eredetileg két korszerűtlen, magas energiafelhasználású otthon fenntartása helyett az együttélést választja, de külön élettérben - véli a szakértő.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet. Köszönjük, ha a kérdőívünk kitoltésével segíted a munkánkat!

Címkék:
generáció, vásárlás, otthon, rezsi, lakás, ingatlan, rezsicsökkentés, ház, költözés, adásvétel, energetika, családok, ingatlanok, energiaválság, rezsiemelés,