Kegyetlen télre készülhetnek magyar családok: beüt a rezsilémálom, sokan már el is késtek

Pénzcentrum2022. november 15. 19:42

Nyár végén jelentette be a kormány, hogy egy bizonyos átlagfogyasztást meghaladva piaci áron kell megvásárolnunk ezentúl a gázt és az áramot. A nyár vége, szeptember eleje pedig arról szólt mindenki számára, hogy igyekezett mindenki a maga módján korszerűsíteni energetikailag az otthonát. Mostanra viszont a rezsiemelés már mindenki számára valóssággá vált a hideg, novemberi idő beköszöntével.

Az elmúlt hónapokban valószínűleg a legtöbben azzal volt elfoglalva, hogy otthonát a tőle telhető módon korszerűsítse, hogy a gáz és áramfogyasztása ne lépje át az átlagot, amit meghatározott a kormány. A bejelentés óta pedig aki megteheti, az pánikszerű építkezésbe kezdett: ki a hőszigetelést csináltatta meg, ki a nyílászárókat cseréltette le. Megint mások pedig napelemtelepítésbe kezdtek.

A napelemes rendszerek segítségével ugyanis jelentős összegeket meg lehet spórolni a költségeken: egy napelemes rendszerbe való befektetés a jelenlegi árakkal kevesebb mint 10 év alatt megtérült. Azért már csak térült, mert a kormány pár héttel ezelőtt az új telepítők számára átmenetileg felfüggesztette a betáplálás lehetőségét, amivel 42 évre nőtt a megtérülési idő.

Éppen ezért a Pénzcentrum a Miskolci Egyetemmel karöltve elindított egy felmérést, amiben arra vagyunk kíváncsiak, hogy a magyarokat hogyan érinti a rezsiemelés, illetve hogyan tesznek, vagy terveznek tenni ellene.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címkék:
pénzcentrum.hu, befektetés, kormány, miskolc, napelem, áremelés, áremelkedés, pénzcentum.hu, pénzcentrum kalkulátor, rezsidíjak, rezsidíj, rezsiemelés, napelemstop,