Rengeteg magyar spórolna így a fűtésen: nem is sejtik, de az egészségüket kockáztatják

Pénzcentrum2022. október 17. 09:29

Hiába gondolunk megújuló energiaforrásként a fára, a túlzott használata nem csak súlyos egészségügyi károkat okozhat, de a környezetnek sem jó.

Sokan döntöttek úgy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt, hogy gáz helyett fával fognak fűteni, ennek kapcsán pedig a kormány hatósági áras tűzifaprogramot is indított. A fa szén-dioxid-semleges energiaforrás ugyan, azonban a fafűtés fellendülése mégsem fenntartható - erre hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Harmat Ádám, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia Programjának projektvezetője.

Kiemelte, hogy a fának nagyjából a fele szén, így a szén-dioxid-intenzitása magas, a többlet pedig égetéskor hirtelen kerül a légkörbe, emiatt csak nagyon hosszú távon tud újra a kivágott erdő helyére ültetett új erdőben újra megkötődni. Megjegyezte: pont olyan időpontban vagyunk, amikor mindent meg kell tenni, hogy a szén-dioxid-kibocsátást mérsékelni tudjuk. A fával fűtés emellett a szállópor-kibocsátást is megemeli.

Minél nedvesebb a fa, annál több por kerül a levegőbe, ez pedig a légzőszervekben, valamint azon keresztül az érrendszerbe jutva komoly egészségügyi károsodást okozhat

– hangsúlyozta Harmat Ádám. A korábbi évek becslései szerint ez Magyarországon is komoly gond, hiszen mintegy 13 ezer ember idő előtti halálát okozta a magas szállópor-szennyezettség,a szennyezés döntő része a háztartási szilárd tüzeléssel kerül a légkörbe. Mindemellett idén télen a széntüzelés is fellendül, ami nemcsak a szálló por, de a kén-dioxid-kibocsátást is megemeli, ez pedig a környezet elsavasodásához járulhat hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakértő szerint azonban akkor is lehetünk fenntarthatók, ha csak fával tudunk fűteni. Fontos például, hogy miként gyújtunk be: sokan rosszul tudják, de nem alulról kell begyújtani, hanem fordítva, ugyanis ha alulra rakjuk a nagyobb fahasábokat, és felülre a gyújtóst, akkor az égéshez is megfelelő mennyiségű oxigén jut, a tűz tudja magát szabályozni, és nem ég le annyira hirtelen. 

Címkék:
otthon, szén-monoxid, rezsi, rezsicsökkentés, tűzifa, szén, tüzelés, fafűtés, szállópor, rezsiemelés,