Sosem épült meg a lakópark: az előleget fizető férfi elállt a szerződéstől, most várhat a pénzére

Pénzcentrum2022. október 15. 21:15

Idén ősszel kellett volna átadnia az építtetőnek a mogyoródi lakóparkot, azonban a telken egy kapavágás sem történt. Egy vevő több mint 10 millió forintos előleget fizetett egy lakásért a leendő lakóparkban, azonban most elállt a szerződéstől, viszont a beruházó azóta sem fizette vissza a pénzt - derült ki az RTL Híradóból.

A csatornét egyik nézője kereste meg azzal, hogy hiába nem készült el a lakás, aminek az előlegét már befizette, a beruházó nem hajlandó visszaadni a pénzét. Amikor a stáb ma a helyszínen járt csupán rozsdásodó kerítést látott a telek szélén a Pest megyei Mogyoródon. A pórul járt férfi a 45 négyzetméteres új lakás megvételéhez tavaly októberben 10,2 millió forint előleget tett le. Azóta mindössze annyi történt, hogy a korábban a területen lévő búzatábla eltűnt, de építkezésnek nyoma sincs, a gaz is felveri.

A férfinak már tavasszal gyanús lett, hogy fél évvel a költözés előtt semmi nem épül, végül június végén döntött úgy, felbontja az előszerződést. A beruházó augusztus 31-ét tette meg legvégső, legutolsó határidőként, hogy a teljes előleget visszafizesse. A szerződésben az áll, hogy a 10,2 millió forintot őszig visszafizetik a vevő bankszámlaszámára, amivel a felek teljesen elszámolnak egymással. A dokumentumban az is szerepelt, hogy az adásvételi előszerződést egybehangzóan felbontják. A pénzére azonban a vevő azóta is hiába vár.

Szeptemberben fizetési meghagyást kezdeményezett, viszont a beruházó akkor már vitatta ennek a jogosságát, noha korábban többször is megerősítette, szándékában áll fizetni, és erről szerződést is aláírt. A lakópark honlapján közben új dátummal, 2023. 1. negyedévében tervezett átadással hirdetik tovább a lakásokat. A vevő végül feljelentést tett a rendőrségen.

A riport szerint a lakópark beruházója egy 2018-ban alapított kft, mely a tavalyi évet 1,2 milliárd forint árbevétel mellett 390 millió forintos adózott eredménnyel zárta. Idén kettő, tavaly négy végrehajtást indítottak a cég ellen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép forrása: RTL Híradó

Címkék:
lakás, lakásvásárlás, ingatlan, szerződés, lakópark, rtl, híradó, ingatlanberuházás, előleg,