Durva, ami a napelemekkel történt: rengeteg magyar felújítási tervei kerülhetnek veszélybe

Pénzcentrum2022. október 14. 11:03

A napelempiacot is megrázta a kormánydöntés, mindenki a részletszabályokra vár. Szenyán Endre, az egyik cég vezetője a VG-nek beszélt a helyzetről. 

Erre senki sem számított – reagált meglepetten a lap megkeresésére Szenyán Endre, az A1 Solar ügyvezető igazgatója arra a hírre, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, felfüggesztik a napelemek betáplálási kötelezettségét. Megjegyezte, több opció, alternatíva is rendelkezésre áll ebben a szituációban, ám a leginkább reális megoldás az akkumulátoros rendszerek kiépítése lehet, ez azonban jócskán megdrágíthatja a beruházásokat.

Több cégvezető is azt mondta, a részletszabályok ismerete nélkül névvel nem szeretne nyilatkozni, ám azt mind megerősítették, hogy a drágulás elkerülhetetlen. A 20-30 százalékos áremelkedés volt a „legnépszerűbb” reakció, más úgy számolt, egy kétmilliós beruházás akár egymillióval is többe kerülhet, akadt viszont olyan, aki a napelemrendszerek egyedisége miatt azt mondta, megjósolhatatlan a változás. Szenyán Endre például arról beszélt, a döntés következtében jóval nehezebb lesz megállapítani a megtérülési időt a megrendelők számára.

 

Címkék:
energia, napelem, energiabeszerzés, drágulás, áremelkedés,