Így komoly összeget spórolhatsz a rezsin: 8 egyszerű trükk, amivel könnyebb lesz a tél

Pénzcentrum2022. szeptember 20. 17:01

Az energiaárak növekedésével egyre inkább előtérbe kerülnek az épületek energiahatékonyságát javító beruházások. Ahogy arra a GKI és a Masterplast augusztusi felmérése is rámutatott, a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez, míg 5,1, illetve 20,2 százalékuk jövőre időzíti azt. Az energetikai korszerűsítés egyik leghatékonyabb formája lehet a nyílászárók cseréje, ami akár 30 százalékkal is csökkentheti a rezsiköltségeket, hiszen az otthonok hőveszteségének jelentős része a nyílászárókon keletkezik.

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzőleg hat a lakosság által felhasznált energia csökkentésére, ezáltal pedig az ingatlanok korszerűsítésére, az energiafogyasztás 40-42 százaléka ugyanis az épületekhez köthető. A fűtésre használt energia akár 15-20 százaléka is kárba veszhet a nem megfelelő állapotú, rosszul záródó nyílászárókon keresztül, ami azt jelenti, hogy a hőveszteség miatt éves szinten szó szerint több tízezer forintot dobunk ki az ablakon. Míg a jól megtervezett csere és a megfelelő minőségű műanyag ablakok beépítése akár 30 százalékkal is mérsékelheti a lakás rezsidíját.

Nem meglepő tehát, hogy a GKI és a Masterplast friss, közös, reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a külső nyílászárók cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban pedig már minden negyedik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A Deceuninck szakemberei is egyetértenek azzal, hogy az ajtók, ablakok korszerűsítése kiváló befektetési lehetőséget jelent a fűtési költségek minimalizálása érdekében. Nem mindegy azonban, milyen alapanyagot választunk.

A bűvös szó: energiamérleg

Épületek esetében általában a szellőztetéssel, valamint a falakon, a padlón, a mennyezeten és a nyílászárókon keresztül veszítünk energiát. Ezt szoktuk fűtéssel kompenzálni, minél kevesebb energiát pazarolunk el azonban, annál kevesebb hőt kell visszapótolni. A leggazdaságosabb megoldás, ha ott csökkentjük a veszteséget, ahol jelentős mennyiségben távozik a hő, hiszen így a fűtőrendszernek kevesebb energiára van szüksége az egyensúly helyreállításához. Ablakcserével tehát jelentősen tudjuk javítani az energiamérleget.

A jó szigetelőképességű, új PVC-ablakok 30-40 százalékkal hatékonyabban csökkenthetik az energiaveszteséget, mint a régi faablakok, élettartamuk pedig legalább 35 év, így hosszú ideig hatékonyan járulnak hozzá a fűtési költségek csökkentéséhez.

Ezekre figyeljünk ablakválasztásnál

A Deceuninck szakemberei azt tanácsolják, hogy az alábbi 8 tényezőt vegyük figyelembe mielőtt belevágunk az új ablakok beszerzésébe és beépítésébe.

Az ablakok hőszigetelő képességét az U hőátbocsátási tényező jellemzi. Az egész ablakra (Uw), illetve annak részeire (Uf a tok és a szárny, Ug az üveg esetében) vonatkozó érték nem a szigetelés mértékét mutatja meg, hanem épp ellenkezőleg, a „hőátbocsátási tényezőjét”, vagyis, hogy 1 négyzetméter ablakfelületen keresztül 1 fok hőmérsékletkülönbség hatására 1 óra alatt mekkora hőmennyiség távozik. A kisebb U érték tehát jobb hőszigetelő képességet jelent. A magyarországi szabvány szerint szokásos üvegezés mellett az ablak teljes hőátbocsátási tényezője nem haladhatja meg az Uw = 1,15 W/m2K értéket. Passzívházak esetében a maximum Uw = 0,8 W/m2K értékkel rendelkező ablak számít elfogadhatónak. A Deceuninck egyedülálló ThermoFibra technológiája az acél helyett üvegszálmerevítést alkalmaz, ami a Forthex termomerevítővel kombinálva kiemelkedő hőszigetelést biztosít, és tovább csökkenti az Uf értéket.

A légkamrák száma is fontos tényező, mivel a bennük lévő levegő szigetelőanyagként működik. Általánosságban elmondható, hogy minél több kamrából áll a profil, annál jobban szigetel. A Deceuninck ablakprofilok 5 és 6 kamrás változatban érhetők el, ahol a szám nem a profil légkamráinak teljes számát adja meg, hanem azt, hogy a profil keresztmetszete hány kamrára tagolódik. 6 kamra fölött már nem lehet a kamrák számával érdemi hőtechnikai változást elérni, így előfordulhat, hogy egy 6 légkamrás profil jobb energetikai jellemzőkkel bír, mint egy 7 kamrás. Ezért is fontos az Uw értéket figyelni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tekintve, hogy az ablak felületét jórészt üveg alkotja, annak tulajdonságai szintén meghatározók. Lényeges az üvegrétegek száma: míg kétrétegű üveg esetében a hőátbocsátási tényező mindig meghaladja az 1,0 W/m2K-t, háromrétegű üveg használatával ennél jobb értékek érhetők el. A Rosenheimi Ablaktechnikai Intézet (IFT) által elvégzett kutatás a dupla és a tripla üvegezést hasonlította össze -10 °C kültéri és 20 °C szobahőmérséklet esetén. A dupla hőszigetelő üveg belső felületi hőmérséklete 9,5 °C, míg a tripla hőszigetelő üvegé 17,7 °C volt, ami közel 9 °C-os különbséget jelent. Az eredmény jól szemlélteti, hogy az ablak belső felületi hőmérséklete és a szobahőmérséklet közti különbség a tripla üveg esetében elenyésző.

Nemcsak a rétegek száma, hanem az üvegvastagság, valamint az üvegrétegek közötti tér kitöltése is számít. Jobban szigetel az ablak, ha az üvegek közötti tér levegő helyett inertgázzal – argon vagy kripton – vannak kitöltve.

Mivel a hideg részek általában az ablak széleinél találhatók, ahol az üveg a profilba süllyed, a Deceuninck Elegant profiljai a szokásosnál 5 milliméterrel mélyebb, 25 milliméteres üvegezőhoronnyal készülnek. Az üveg ennek köszönhetően nem hűl le olyan könnyen, és nem párásodik. Az üvegek közötti távtartó keret szintén hozzájárul a hőszigeteléshez. Készülhet fémből (alumíniumból), vagy alkalmazható ún. melegperemes távtartó keret is (műanyagból), ami a fém változatoknál jobban szigetel.

Az ablak falba illesztése ugyancsak fontos szerepet játszik a megfelelő szigetelésben. Az ablak ugyanis a falhoz nem annak teljes vastagságán kapcsolódik, így ezen a gyenge részen át hő szökhet el, amit a nyílászáró beépítésekor szigetelőhabbal, valamint tömítőszalaggal kell megakadályozni. Utóbbi gátolja a nedvesség bejutását a házba, ellenkező irányban viszont átengedi azt. A tömítőszalag extra fölösleges kiadásnak tűnhet, de elhagyása nem javasolt, hiányában ugyanis nedvesség csapódhat le, majd penész képződhet az ablak körüli falrészeken.

Címkék:
rezsi, rezsicsökkentés, hőszigetelés, rezsidémon, energetikai korszerűsítés, műanyag, üveg, rezsidíjak, rezsidíj, rezsicsekk, energiaválság, rezsiemelés, ablak,