Villámgyorsan utcára kerülhetnek a bajba jutott családok: felgyorsultak a végrehajtások

24.hu2022. szeptember 6. 08:31

Gyorsabbak lettek a végrehajtási eljárások, egy ingatlant akár húsz nap alatt is el lehet árverezni. A gyorsabb árveréssel a lakás elhagyása is korábban válik esedékessé, és így jelentősen szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban.

Elképesztően gyorssá vált a végrehajtási eljárás: a végrehajtás kitűzésétől számítva akár egy hónapon belül elveszíthetik otthonukat a bajba került családok. Noha az új szabályok tavaly januárban léptek hatályba, az adósok számára csak idén nyáron, az árverezési moratórium júniusi lejárta után élesedtek - számol be a 24.hu.

Az ingatlanárverések korábban legalább 60 napig tartottak, de a módosítások révén akár 20 nap alatt el lehet vinni egy ingatlant. Az új árverési szabályok szerint az árverés három szakaszra oszlik, és akár már az első 20 napban sikeres lehet az árverés. A gyorsabb árveréssel a lakás elhagyása is korábban válik esedékessé – magyarázta a a lapnak Nagyabonyi-Gondy Mónika, az Utcajogász Egyesület szakértője, aki szerint az egyik legnagyobb gond ezzel, hogy jelentősen szűkülnek az adósok jogorvoslati lehetőségei a végrehajtási eljárásban.

 

Címkék:
család, lakás, ingatlan, tartozás, árverés, végrehajtás, szabályok,