Végül a távfűtés sem ússza meg a brutál rezsiemelést? Nem érkeztek túl jó hírek

Pénzcentrum2022. szeptember 3. 09:03

15-szörösére emelkedett annak a gáznak az ára, amelyet a szolgáltatók távhő előállítására használhatnak. A fogyasztási adatok alapján az új áron 962 milliárdba kerülne a teljes országos fogyasztás, miközben a közműcégeknek csak 120 milliárd forintos bevétele lenne. Így fennáll a veszélye annak, hogy a távhő is kikerül a rezsicsökkentés alól.

A tavalyihoz képest kb. 15-szörös áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez az az ár, amennyiért a távhőhöz szükséges földgázt számolhatják fel a szolgáltatók. Ez most MWh-ként 300 euró lett – írta az Átlátszó.

Kiszámolták, hogy a 2020-as teljes távhőfogyasztást alapul véve, a most meghatározott gázárral számolva 962 milliárd forint lenne a földgáz teljes költsége. Ehhez képest a szolgáltatók rezsicsökkentett áron biztosított távhőből származó bevételei mindössze 120 milliárdra rúg. Érdemes megjegyezni, hogy ebben nincs benne más költség, ugyanakkor nem minden távhőszolgáltatót használ csak gázt, tehát a valós költség ennél valamivel alacsonyabb.

A portál szerint ennek alapján a távfűtést használók is kezdhetnek aggódni, hiszen ez a különbség sem tűnik fenntarthatónak.

Címkék:
otthon, rezsi, rezsicsökkentés, távfűtés, távhő, gázár, költség, földgáz, szolgáltatók, rezsiemelés,