Életveszélyes rovarok jelentek meg a magyar kertekben: egy vagyon kiirtani őket

Pénzcentrum2022. augusztus 28. 12:02

Az előző évekhez képest idén körülbelül háromszor több riasztás érkezik a szakemberekhez lódarazsak miatt.

Nyár vége felé egyre többen tapasztalhatjuk környezetünkben a lódarazsak sűrűsödését, a kolóniák létszáma az év ezen szakaszában éri el a maximumát. "Nyár végén, ősz elején bújnak elő a hímnek és ivaros nősténynek nevelt darazsak, amelyek a jövő évi generációkról gondoskodnak" – mondta a 24.hu-nak Vas Zoltán, biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum főmuzeológusa, a hártyásszárnyúak gyűjteményének vezetője.

A „kártevőirtást és fertőtlenítést” hivatásként űző Barlangi Gergő tapasztalatai és kollégáitól származó információi szerint az előző évekhez képest idén körülbelül háromszor több riasztás érkezik a szakemberekhez. Mint mondta, a hűvös tavasz miatt a „szezon” néhány héttel eltolódott, de utána azonnal érezhető volt a növekmény.

Tudományosan megalapozott válasz ugyanakkor nincs a sűrűsödő „lódarázsproblémára”. Vas Zoltán nem látja valósnak az egyedszám esetleges emelkedését, a kolónia nyári költözése pedig kizárt: hiába szembesülnek a darazsak a szárazsággal nyár közepén, nem adják fel a hónapok óta építgetett fészküket és magatehetetlen utódaikat. A riasztások számának növekedésére tehát egyelőre nincs tényekkel alátámasztható magyarázat. Meglátása szerint talán a lakosság lett érzékenyebb a darazsak jelenlétére.

 

Címkék:
kártevő, nyár, kert, rovar,