Kiderült, mennyiért vehetsz lakást vidéken: kidurran végre az ingatlanpiaci lufi?

HelloVidék2022. augusztus 23. 08:15

Az ingatlanpiac alakulását az adásvételek száma mutatja, azt lehet mondani általánosságban, hogy a korábban jósolt piaci lassulás még nem következett be, azaz  nem tapasztalható, hogy érdemben csökkentek volna az árak - írja a HelloVidék.

Az értékesített téglaotthonok átlagos négyzetméterára Kelet-Magyarországon 283, nyugaton 357 ezer forint volt júliusban. A Duna House országos hálózatának adatai a panellakások drágulását mutatják a tavalyi adatokhoz képest. Vidéken, idén júliusban a keleti országrészben 414, nyugaton pedig 514 ezer forintért kelt el ez az ingatlantípus négyzetméterenként.

Ezzel szemben az Otthon Centrum első féléves adatai alapján a 23 megyei jogú városban átlag 504 ezer forint egy téglalakás négyzetmétere, ami a tavalyi átlaghoz képest 28 százalékkal magasabb árat jelent. A panellakások átlag 438 ezer forintos fajlagos ára is 22 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a használt házak átlagosan 370 ezer forintos négyzetméterára 15 százalékos emelkedést jelent a 2021. évihez képest. 

Összességében mindig népszerűek az új, korszerű lakáscélok, ezt ösztönözte az MNB által meghirdetett Zöld hitel is korábban. Várhatóan a hiteligénylők döntését befolyásolni fogja a rezsiszabályok változása, aminek hatására vagy a lehető legkorszerűbb ingatlant fogják keresni, vagy felmérik az esetleges korszerűsítés szükségességét - írja a lap.

Ha érdekel az is, mégis mikor érdemes vásárolni ingatlant, a HelloVidék cikkében elolvashatod! KATT

Címkék:
lakáshitel, lakás, forint, árak, otthon centrum, duna house, használt lakás, újépítésű, hellovidék, zöldhitel,