Komoly pénzeket spórolhatnak a magyar kerttulajok: csak néhány tippet kell megfogadniuk

Pénzcentrum2022. augusztus 2. 08:14

 Az elmúlt hetekben tapasztalt forróság sokak kedvét elvette attól, hogy veteményezésbe, ültetésbe fogjanak, mondván ebben a rekkenő hőségben semmi nem marad életben. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan kezeljük kertünket is, tudjuk, hogy mit és hogyan érdemes ültetni. Ez pedig nem csak a termés szempontjából fontos, de azért is, mert rengeteg pénzt spórolhatunk, már néhány apró trükk alkalmazásával is. A zöldségek termesztése ráadásul nem feltétlen jár olyan rengeteg munkával, mint gondolnánk. A HelloVidék összegezte, hogyan alakíthatunk ki olyan fenntartható kertet, amely a környezetet és pénztárcánkat egyaránt kíméli.

ShopAlike.hu készített erről egy tanulmányt, a fenntartható kertészkedés pozitívumaira öszpontosítva. Kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amire egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a Co2-kibocsátás csökkentésének előnyeire összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk.

Ha nem szánunk rá elég időt és odafigyelést, a kertészkedés drága hobbi lehet. Viszont, ha tervezük, szervezünk és előre gondolkodunk, akkor sok pénzt megtakaríthatunk néhány egyszerű kertészeti trükk alkalmazásával is.

Milyen tanácsokat érdemes megfogadni?

  • Használjunk magokat. Először költségesnek tűnhet megvásárolni az ültető felszerelést, de gondoljunk csak bele, hogy egy-egy csomag tele van magokkal, így nem csak egy növényünk lehet, hanem sokkal több.
  • Vásároljunk kisebb növényeket. Érdemes kicsiben kezdeni, hiszen a kisebb, gyorsabban növő zöldégekkel hamarabb érhetünk el sikereket, ezzel megjöhet a kedvünk a további munkákhoz. Csírák, hagymafélék, tökfélék egészen gyorsan és látványosan fejlődnek, de már egy egyszerű paprika-paradicsom páros is szép kis termést hozhat kertünk egy külön szegletében.
  • Készítsünk saját komposztot. Több időt vesz igénybe, de sok pénzt takaríthatunk meg vele. A komposztálás során keletkező jó minőségű komposzt talajba juttatása a legősibb talajjavító módszer. Olcsó és hatékony kerti és háztartási hulladék újrahasznosítás, és nem utolsósorban, tápanyagokban gazdag szervesanyag-forrás a növényeink számára.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
kert, egyszerű, kertészkedés, hellovidék, komposztálás,