Több ezer magyar család kerülhet az utcára: lejárt a moratórium, jöhet a kilakoltatási hullám

Pénzcentrum2022. június 15. 09:02

Június 15-én lejár a két éve, a járvány miatt meghirdetett kilakoltatási moratórium. A civilek szerint több ezer magyar kerülhet bajba.

Ma ér véget Magyarországon a csaknem két évig tartó kilakoltatási moratórium, a jogvédő civilek szerint pedig ezzel együtt kilakoltatási hullám jöhet - írja a G7. 2020 tavaszán a kormány a koronavírus-világjárványra hivatkozva veszélyhelyzet hirdetett, ekkor vezettek be moratóriumot a lakóingatlanok árverezésére és kiürítésére. A pandémiás vészhelyzeti rendeletek közül több is érvényben marad, de a kilakoltatási moratóriumra vonatkozó jogszabály pont nem.

Az Utcajogász Egyesület és a Város Mindenkié csoport jogvédői szerint most automatikusan visszatérnek a végrehajtási törvény általános szabályai: azaz kilakoltatni április 30. és november 15 között lehet, viszont árverezni bármikor.

A civilek maratoni ügyfélfogadásokkal, kilakoltatási ügyelettel, kibővített telefonos jogsegéllyel készülnek a becsléseik szerint 3000 lakást érintő esetek befutására. A jogsegélyt és támogatást nyújtó civil szervezetek szerint egy hosszútávú, átgondolt szociális bérlakásprogramra lenne szükség.

Címkék:
hitel, kilakoltatás, kilakoltatási moratórium, törvény, moratórium, árverezés, elárverezés,