Lassan megfulladnak a Pest körüli települések: alig bírja a kiköltözőket az agglomeráció

Pénzcentrum2022. június 15. 19:15

Egyre több család hagyja mögött a fővárost és költözik ki a környező településekre, ez azonban egyebek közt ahhoz vezet, hogy nincs elég óvodai férőhely Budapest agglomerációjában, és a szakértő szerint ez a növekedés tovább fog folytatódni.

Magyarországon három éves kortól kötelező óvodába íratni a gyerekeket, ez azonban Budapest agglomerációjában nem olyan egyszerű. Az elmúlt 15-20 évben harmadával nőtt a főváros környéki települések lakossága, ezt a növekedést azonban a szociális infrastruktúra nem tudta követni.

Kocsis János Balázs a Magyar Urbanisztikai Társaság alelnöke az RTL Reggeli műsorában elmondta, hogy a városból kiköltözők között főleg többgyermekes családok vannak, ezért a gyerekeket befogadó intézményeket extra terhelés éri. Mindeközben Budapest egyes részein, főleg a keleti kerületekben még van szabad kapacitás az iskolákban, óvodákban.

Az oktatási intézményeken kívül a háziorvosi rendelők és boltok tekintetében is érzékelhető a hiány. A szakértő szerint a várost elhagyó családok nagy vásárlóerővel bírnak, azonban lakhelyük környéként kevés olyan étterem és szolgáltató van, ahol eltölthetnék szabadidejüket, és elkölthetnék a pénzüket.

A kiköltözési hullámnak Kocsis János Balázs elmondása szerint több oka van, az egyik, hogy Budapest belterületén ugyanannyi pénzért jóval kisebb lakások vásárolhatók, miközben az életszínvonal nem alacsonyabb az agglomerációban.

Rájöttünk a Covid alatt, hogy szükségünk van a nagyobb lakásokra. Ha az embernek van két-három gyereke, akkor szüksége van három- négy-öt szobára, ha esetleg megint beüt a krach, ne legyen az, hogy egymás nyakában ücsörögnek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- emelte ki Kocsis János Balázs. Szerinte a jövőben is folytatódni fog Budapest agglomerációjának növekedése, olyannyira, hogy lassan már Siófok is Budapest része lesz.

Ez azonban nem minden. A nagyvárosokat környező régiók annyira felduzzadtak, hogy a szakértő szerint a budapesti és a győri agglomeráció már összeér, a Balaton partja pedig lassan úgy néz ki, mint Budapest külterülete.

Címkék:
ingatlan, Budapest, óvoda, vidék, agglomeráció, családok, települések,