Mégis, ki bírja ezt kifizetni? Ennyibe kerül egy új konyhabútor 2022-ben

HelloVidék2022. június 2. 08:12

Az építőipari faanyagok árához hasonlóan az elmúlt években a belsőépítészetben használatos laminált bútorlapok ára is alaposan elszállt. A fából készült bútorok persze sosem voltak olcsók, így manapság alig akad ember, aki ilyeneket vásárolna. Használati tárgyakra ugyanakkor szükségünk van, így maradnak a forgácslapokból és farostlemezekből összeállított konyha- és fürdőszobaszekrények, gardróbok, komódok, íróasztalok. A hazai bútoráruházak kínálatában mindezekből van választék bőséggel, a kérdés csak az, hogy érdemes-e az olcsó tömegárut választanunk, vagy jobban járunk, ha asztalost bízunk meg a munkával. Ennek járt most utána a HelloVidék.

Már tavaly várt egyfajta konszolidációt a faanyag-áremelkedés kapcsán Mikó Gábor, a Fabunio Magyar Fa- és Bútoripari Unió Főtitkára, de, moint a HelloVidéknek elmondta, ez csak most látszik realizálódni a nagykereskedelem szintjén egyelőre.

Az árváltozás mértéke termékcsoportonként változó, egyes faanyagok ára közel megduplázódott, a bútoriparban használt laminált faforgácslap ára idén mintegy 20%-al emelkedett. Az áremelkedés legfőbb oka a túlkereslet. A járvány okozta gazdasági visszaesés mérséklésére hozott intézkedések több országban is felpörgették az építőanyagok iránti keresletet, az orosz-ukrán háború kirobbanása pedig fokozta a megnövekedett igények miatt fellépő alapanyaghiányt.

Már tavaly is beütött az alapanyaghiány a piacon, a folyamatos drágulás ellenére is. A lépcsőzetes áremelkedés mértéke 2-3 százalékos volt általában a Covid előtt, de tavaly már előbb 5, majd 10 százalékot ért el ez a növekedés, idén pedig 20 százalékos a lapszabászatok áruinál

- mondta el Kiss Sebastian, a Tiszaújvárosi Bútorlapszabászat ügyvezető tulajdonosa, az SH-Trade Bt. helyi képviselője.

Címkék:
otthon, felújítás, árak, drágulás, bútor, áremelkedés, fa, faanyag,