Tojásfestés természetes alapanyagokkal fillérekből: nem a hagymahéj az egyetlen megoldás

Pénzcentrum2022. április 17. 09:28

Az egyik legelterjedtebb hagyomány húsvétkor a tojásfestés, a kisgyermekek körében is kedvelt. A boltban vásárolható mesterséges tojásfestékek, ételszínezékek helyett egyre többen vannak, akik visszatérnének a természetességhez, házilag készítenének tojásfestéket. Erre is megvannak a különféle praktikák, sok alapanyag pedig bármely háztatásban fellelhető. Így ha elfelejtett valaki tojásfestéket vásárolni, akkor sincs semmi veszve.

Aki idegenkedik a mesterséges tojásfestékektől, vagy esetleg elfelejtett vásárolni, az is el tudja készíteni otthoni alapanyagokból, házilag a szükséges festékeket. A művelet egyszerű: egy liter felforralt vízhez egy evőkanál sót és 2 evőkanál ecetet adunk. Ezután a festékalapanyaggal együtt 30 percig főzzük kis lángon, hogy kioldódjanak a színanyagok. Ezután hagyjuk hűlni, majd még amikor meleg, tegyük bele a festésre szánt (főtt) tojásokat. Az alapanyag attól függ, milyen színt kívánunk elérni.

A természetes festékekkel valószínűleg nem fogunk harsány színeket elérni, és az alapanyag minőségétől is függ, mennyire színezi majd a tojásokat. Minél világosabb a tojások héja, amiket használunk, annál könnyebb a kívánt színt elérni. A vöröses árnyalatokhoz használhatunk céklát a rózsaszín, őrölt paprikát a pirosasas, narancsos árnyalatokhoz. Világosbarna tojásokhoz használjuk a vöröshagyma héját, bézs színhez kávét. A szép sága színt a kurkuma és a sáfrány tudja megadni.

A kék és zöld színt nehezebb elérni: ehhez kísérletezhetünk lilakáposztával, áfonyával, illetve spenóttal vagy petrezselyemmel. Lila színt vörösborral lehet elérni. Lehet kísrletezni a már felsoroltak kombinációjával is a további árnyalatokhoz, illetve bármilyen olyan otthon megtalálható alapanyaghoz, amely biztosan ehető, viszont csúnya foltot hagy, mint egyes gyümölcslevek, vagy a szilva- vagy bodzalekvár, ketchup, mustár, stb.

Címkék:
húsvét, tojás, népszokás,