Hiába a Covid és a háború: nincs vége a lakásdrágulásnak Magyarországon

Pénzcentrum2022. március 16. 21:32

A szomszédban zajló háború és az Oroszországra kivetett nemzetközi szankciók egyelőre nem éreztetik hatásukat a hazai ingatlanpiacon. A fegyveres konfliktus kitörése óta eltelt időszakban az elmúlt évhez hasonló pozitív lendület érzékelhető.

Jelenleg eltérő viselkedés jellemzi a piacot: van, akik éppen most igyekeznek megtakarításaikat lakásba fektetni ugyanakkor olyanok is akadnak, akik inkább kivárnak. Az Otthon Centrum hálózatában ezek a stratégiák egyelőre nem változtattak érdemben az év elején megfigyelt dinamikán, továbbra is pozitív lendület érzékelhető mind az eladók, mint a vevők részéről” – ismertette Soóki-Tóth Gábor az ingatlanportál elemzési vezetője a legfrissebb adatokat.

Ugyanakkor elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalata szerint a tranzakciószám esetleges csökkenése nem vezet automatikusan árcsökkenéshez. A COVID okozta járványhelyzet sokkhatása is csak átmeneti állapot volt, s noha a turizmus kiesése visszafogta a belső városrészek befektetői keresletét, de tavaly már itt is kis árszintnövekedés volt megfigyelhető. A hazai lakáspiac alakulását egyaránt befolyásolják majd a következő hetek fejleményei, az erre adott nemzetközi és magyar reakciók. Ezek hatása összegződik majd a fogyasztói bizalom alakulásában – mondta a szakember.

Címkék:
covid, tranzakciószám,