Ezekben a megyékben is keményen büntetnek: csúnya csekket kaphatnak a figyelemtlen háztulajok

Pénzcentrum/MTI2022. március 4. 14:44

A hűvös, csapadékszegény időjárás miatt szombattól újabb öt megyére - Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Somogy és Szolnok megyékre - terjeszti ki a hatóság a tűzgyújtási tilalmat - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.

A korábban elrendelt korlátozás változatlanul érvényben marad Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Számottevő, országos csapadék továbbra sem várható - hívták fel a figyelmet.

Kiemelték, hogy "a tűzesetek nagy részét a gondatlan és szándékos emberi gyújtogatás okozza, ami első lépésben nádasokat, gyepterületeket érint, de ezek a tüzek ugrótűz formájában akár az erdőterületekre is könnyen átterjedhetnek". Különösen a fiatal erdőfelújítások és erdőtelepítések veszélyeztetettek - fűzték hozzá.

Nem éri meg kockáztatni

Kertben égetni tehát a veszélyhelyzet végéig, ha az önkormányzat úgy határoz még lehetséges. Viszont az, aki áthágná ezeket a szabályokat hatalmas büntetésekre is számíthat. A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

A bírság pedig nem kevés, hiszen 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a többmilliós összeget is elérheti. A bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult. Azt viszont fontos itt kiemelni, hogy a bírság megfizetése nem mentesít a büntetőjogi, illetve a polgári jogi felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól.

Loading...
Címkék:
bírság, időjárás, hatóság, tűzvédelem, tűzgyújtási tilalom, megyék, szolnok, tűzgyújtás,